Dit artikel is in mierder Limburgse dialekte gesjreve. Perbeer estebleef waal mer ei dialek per alinea aan te hauwe.

Gemeinte Groninge

Veendel vaan Groninge

Waope vaan Groninge

Gemeinte Groninge in Groninge

Provincie Groninge
Hoofplaats Groninge
Börgemeister (lies) Koen Schuiling (VVD)
Opperflaakde
– daovan water
174,39[1] km²
7,25[1] km²
Inwoeners
deechde:
231.618[2]
1.386/km²

De stad Groninge (Nederlands: Groningen, Gronings: Grönnen of Stad) is de hoofstad vaan de gelieknaomege provincie. 't Oppervlak vaan de gemeinte is 82,52 km2; op 1 april 2016 woende hei 200.487 lui. 't Is daomèt de zesde stad vaan Nederland en wiedoet de groetste vaan Noord-Nederland. In Groninge en Noord-Drenthe weurt de stad sumpel-eweg es stad geneump. De stad is de einege vaan Noord-Nederland mèt universiteit.

Historie

bewirk
 
Martinitorie

Groninge oontstoont in de vreug middeliewe op de noordpunt vaan de Hoondsrögk. In de dertiende iew waor 't al zoe groet tot 't op eige gelegeheid (dao waore gein landhiere veur 't stadsrechte te geve) walmör bojde en 't tot de Hanze touwtraoj.

Al tiedens d'n Tachtegjaoregen Oorlog, in 1614, kraog 't zien universiteit. In 1672, 't Rampjaor, woort de stad laankdeureg belegerd, zoonder succes. Nog eder jaor weurt op 28 augustus Gronings oontzet geveerd. In Groninge is dit 'ne fiesdaag.

In de achtiende en negentiende iew bleef de stad bleuje en ontwikkelde ze 'n groeëte sókkerindustrie. De sjtad kreeg 'n centrumpositie veur de umligkende Ommelanden. Groninge waor och 't centrum van de noordelijke sjeepvaart: sjeper vanoet Hamburg en Bremen kaomen via de Dollard nao Groninge om verder te vare nao Leeuwarde of durch de Zuiderzee nao Amsterdam.

In de twintigste iew ging de ontwikkeling van de sjtad verder, mer 't omligkende gebied verermde en luu trokke weg, onger angere nao de sjtad mer neet oetsjluutend. Och werd de universiteit sjteeds belangrieker: aangezeen Groninge de enige universiteit haet in de wieje umtrik, trokke väöl jong luu nao de sjtad. De sjtudente ginge in groeëte mate de sjtad bepale, zeker wie de sjtudentepartie Student en Stad in 1994 in de gemeinteroad kaom en dao neet mieë weg is te dinke. Op de 300.000 Stadjers (Greuningers) zunt 40.000 sjtudente en väöl blieve ouch nog nao hun sjtudie in de sjtad.

Rifferenties

bewirk
  1. 1,0 1,1 De drei fusiepartners same, grenscorrecties veurbehawwe.
  2. Volgens nl:.
bewirk
 
Gemeintes Provincie Groninge
 

Eemsdelta · Groninge · Het Hogeland · Midde-Groninge · Oldambt · Pekela · Stadskanaal · Veendam · Westerkwartier · Westerwolde

Opgeheve gemeintes

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Groninge_(stad)&oldid=460316"