Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Venloos. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


D'n oblas Loehansk (Oekraïens: Луганська область, Luhans’ka oblast’; Russisch: Луганская область, Luganskaja oblast) is d'n oeëstelikste oblas van de Oekraïne. D'n oblas haet 2,1 miljoen inwoeëners en vuuel bewoeëners zien etnisch Russisch. De houfstad is de gelieknamige stad Loehansk.

Saer 't begin van d'n Oorlog in de Oekraïne in 2014 is die stad neet mier ónder kontrol van de centrale regering in Kiev en woorte de zuudoeëstelike deile van de regio besteurd door pro-Russische separatiste. De deile van d'n oblas die nog wal in hand waore van 't Oekraïense laeger woorte besteurd vanoet de stad Sievierodonetsk. Saer 't begin van de invasie in 2022 hadde Russische troepe en separatistische milities oet Loehansk ouk terreinwins gebook in 't noorde van d'n oblas. Begin juli veel de sjtad Lisitsjank, waomit de gansen oblas in Russische hand kwaam. In 't naojaor heroverde Kiev 't dörpke Bilohorivka.

D'n oblas Donetsk is ein van de twieë besteurlike einhede in d'n Donbass, 'ne rilletief vlake en vröchbare regio taege de grens mit Rusland. Dit gebeed haet 'n gunstig klimaat en groeëte steinkaolreserves.

Kiek ouk bewirk

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Oblas_Loehansk&oldid=455444"