Euverlèk:Hendrik III van Gelder

Onderwerp toevoegen
Openstaande onderwerpen

Prinske-zie-graafBewirk

D'r zeen auch bronne, die bewaere de Hendrik dao ieërs begrave is gewaore. In We Winkhoek van Gelre van Dölfke Simonis steit op blz. 52: Aanvankelijk werd de ex-prins-bisschop van Luik in een bosch te Montfort begraven, later is het lijk naar Roermond overgebracht. De overlevering wijst ald de begraafplaats aan een heuveltje rechts van de weg, die van Montfort naar `t station Maasbracht loopt, vlak bij de grens der gemeente Linne. Dit heuveltje heet in de volksmond "Prinske zie graaf". Plieëp: Höbs doe anger bronne en zoea jao, welke zeen det? Pater 21 juni 2006 12:39 (CEST).

Mien bron zaet ongevieër 't zellefdje; Roerstreekbook van de Heemkundevereniging nr. 14 (1982) op blz 179, ich citeer: "Prinske-zie-Graaf: Volgens de overlevering, wordt hiermede de plaats aangeduid waar de vogelvrij verklaarde Graaf Hendrik van Gelre - gewezen Prinsbisschop van Luik - werd vermoord en (tijdelijk) begraven in het jaar 1285. Deze plaats ligt tussen de woning van de familie Voogd en de stortplaats, rechts van de stationsweg, in dennebosperceel." Plieëp 10 juli 2006 19:39 (CEST).
Ich geluif det ich det stök nag noeats gelaeze höb. Ich zal `t `ns opzeuke. Pater 12 juli 2006 10:23 (CEST).
Ieërlik gezag is det auch neet een gans artikel. Det zeen een zèstal pagina's wo gebiede van Mofert in omschjreve staon. "Montforter Toponiemen" Plieëp 12 juli 2006 11:44 (CEST).
Terugkeren naar de pagina "Hendrik III van Gelder".