Inmake: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K Wecken euver redirect verplaats nao Inmake: Limburgse titel (nao euverlèk). Wecken ies Nederlands
K sjp en cat
Tekslien 1:
{{dialek|Sjènnes}}
 
'''WeckenInmake''' is 't inmakesterilisere (wecken) van [[fruit]], wie bieveurbeeld [[ringelaoteringelaot]]e, [[aardbei]]e etc. WeckenInmake wördwurt auchouch waal '''inmakewecken''' geneump. Me kint ochouch [[greunte]] en [[vleisj]] inmake in glaze pöt (inmaakglazer).
 
Bie 't weckeninmake geit menme es volg te wirkwèrk:
 
Es aesjte ware de weckpöt good ontsjmet door dees zuuver te make mèt [[soda]].
Daonao waere de pöt gevuld mèt de in te make [[laevensmiddele]] wie gekaokte greunte, vruchte, vleisj etc.
De [[flesj]]e waere aafgesjlaote mèt eine glaze dèksel, en tösje de flesj en de dèksel kömp eine [[röbber]]e rink, de weckrink, om de dèksel op zien plaatsj te hauwte. Dèzze dèksel wördt op zien plaatsj gehauwte door eine iezere beugel.
Nao 't sjlete waere de pöt 'n tiedje in bienao kaokend water gezat in 'ne speciaal daovör bedoelde [[inmakskaeëtel]] mèt biehurende temperatuurmeter. Hiedoor kènt de loech oet de flesj, zoadat in de flesj ein [[vacuüm]] ontsjteit. De beugel veurkömp dat de dèksel van de flesj kènt gaon.
Es de fles is aafgekeuld kènne de beugels waere weggehaold. Es de pot dan ein sissend geluid mak, dan is dat ein teike dat 't inmake neet good is gelök. Gein sissend geluid? Dan is 't inmake gelök, en zeen de laevensmiddele veur lange tied (einige jaore) geconserveerd.
Es men de weckflesj aope wilt make, dan mot me aan 't lipje van de röbbere rink trèkke, hiedoor wörd dan 't vacuüm verbraoke wat de dèksel sjtevig op zien plaatsj heel.
 
Es aesjte warewaere de weckpötinmaakglazer good ontsjmetóntsjmet door dees zuuverzuver te make mèt [[soda]].
Daonao waere de pötglazer gevuldgevöld mèt de in te make [[laevensmiddelelaevesmiddele]] wie gekaoktegekaokde greunte, vruchtevröchte, vleisj etc.
De [[flesj]]e waere aafgesjlaote mèt eine glaze dèksel, en tösje de flesj en de dèksel kömpkump eine [[röbber]]e rink, de weckrink, om de dèksel op zien plaatsj te hauwtehawte. Dèzze dèksel wördtwurt op zien plaatsj gehauwtegehawte door eine iezere beugel.
Nao 't sjlete waere de pöt 'n tiedje in bienao kaokend water gezat in 'ne speciaal daovör bedoelde [[inmakskaeëtelinmaakskaetel]] mèt biehurende temperatuurmetertemperatuurmaeter. Hiedoor kènt de loechloch oet de flesj, zoadat in de flesj ein [[vacuüm]] ontsjteitóntsjteit. De beugel veurkömpveurkump dat de dèksel van de flesj kènt gaon.
Es de fles is aafgekeuld kènne de beugelsbeugelsj waere weggehaold. Es de pot dan ein'n sissend geluid mak, dan is dat ein'n teike dat 't inmake neet good is gelök. Gein sissend geluid? Dan is 't inmake gelök, en zeen de laevensmiddelelaevesmiddele veur langelangen tied (einige jaore) geconserveerd.
Es menme de weckflesjinmaaksglazer aope wilt make, dan motmót me aan 't lipjelipke van de röbbere rink trèkke, hiedoor wördwurt dan 't vacuüm verbraoke wat de dèksel sjtevig op zien plaatsj heel.
[[Categorie:voeding]]
[[de:Einkochen]]
[[de:Einwecken]]
[[nl:Wecken]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Inmake"