Zjwame: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 23:
=== Middeleewe ===
In de middeleewe meerde de Noormanne aan biej Asselt, om van dao-oet 't achterlandj te plunjere. Het kirkske van Asselt waerde in de 11e eew gebouwd op ein heuvel aan de Maas, wo eder ein fort haaj gesjtange. Dees kirk waerde grotendeils gebouwd mit sjteine aafkomstig van Romeinse gebouwe. Van de oorsjpronkelikke romaanse kirk restere nag 't sjeep en 't koor. Zjwame waas al ein heerlikheid aan 't inj van de 13e eew. D'r bevinje zich noe nag de rewine van de aje burch ''Ouborch'' of ''Naborch'', en 't imposante, fraaj óngerhaje kesjteel Hilleraod. In de late middeleewe waerde d'r rondj Zjwame de landjwaer De Wolfsgraaf aangelag.
 
=== Nuje tied ===
De heerlikheid Zjwame, nao 1695 't Markgraafsjap Zjwame en Asselt, heurde biej 't Euverketeer of Opper-Gelre, 't aafzónjerlikke, zuidelikke deil van 't hertogdom Gelre. De heerlikheid waas dus tiedes de tachtigjäörige oorlog en toet 1713 Sjpaans, onger 't Hoes Habsburg.
 
Van 1713 toet 1795 kwaam Zjwame same mit Neel, 't aangrenzende Elmp (in Pruses), Remunj en Herte aan de Oostenriekse tak van de Habsbörgers. Remunj en omgaeving maakte toen deil oet van 't 'Belsje', det wil zigke Oostenrieks Euverketeer van Gelder, es klein restant van 't aje hertogdom Gelre. Aan de euverkantj van de Maas vele ouch Wessem, Kelpen en Oler, en sjtad en landj van Weert (mit Nederweert en Meijel) ónger dit Oostenrieks of Belsje Gelre.
 
Op 3 meert 1793 vonj biej Zjwame ein treffe plaats tösse Franse en Pruuse troepe. Het Franse revolusjonaere leger haaj euverwintjerd in Remunj en ging in fibberwarie op waeg om de vestingsjtad Venlo te verovere. Ein Pruus leger waas aan 't garnizoen van dae sjtad toegevoegd. Ziej vormde same mit Oostenriekse troepe ein legertje det de Franse tegemoet trók. Biej Zjwame kwame ze mekaar taenge, de Franse aan de zuidoever van de Zjwaam en de koalisie aan de noordoever. Nao ein vuurgevech zóchte de Franse dekking in kesjteel Hilleraod, mer ouch dao hele ze gèn sjtandj. Ónger zjwaore verlees vluchtte ziej truuk nao Remunj, det ze de volgende daag óntruumde. Zo verleute ze Nederlandjs grondjgebied, mer binne twee jaor zolle ze truuk kómme.
 
In de Franse tied heurde dit gebied biej 't Zuidelik-Nederlandse ('Belsje') departement van de Nedermaas. Pas in 1815 waerde 't Nederlands.
 
==Bezeenswaardig==
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Zjwame"