Awt-Gelaen: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K cat G weg; de gemeinteZ-G ies de categorie in dit geval
Pivos (Euverlèk | biedrages)
Eige artikel oet Wiki nl: euvergenóme en vertaald
Tekslien 2:
[[Aafbeilding:TranchotOudGeleen.jpg|260px|thumb|Tranchotkaart oet 1805 van Awt-Gelaen.]]
[[Aafbeilding:Oud-Geleen-001.JPG|260px|thumb|right|RK Kirk Marcellinus & Petrus.]]
'''AwtOud-GelaenGeleen''' (Nederlands[[Limburgs]]: '''Oud Geleen'Awt-Gelaen'') is 'n [[buurtsjap]] in [[Gelaen]] in de veurmalige gemeinte [[Gelaen]] die sins [[2001]] óngerdeil oetmaak van de [[gemeinte]] [[Zittert-Gelaen]] in [[Nederlands Limburg]]. InAwt-Gelaen deesis buurtgelaege bevingeten zichzuuje nogvan monumente[[Zitterd]] vande historischewestelike waerd,kantj zoa-esvan 'nede [[RomaansGelaenbaek]]e torewo de plaatsjnaam van is aafgeleid. Aan de kèrkoaskantj enlik ouwde hièrehoezersjtasie van[[Gelaen-Oas]] beerbroewersjaan ende laerloajersjspoarlien Zittert-Hèrle.
 
{{sjtumpke}}
==Gesjiedenis==
In de middeleëuwe waas Awt-Gelaen ouch bekènd ónger de naam ''Op-Gelaen'', de iersjte vèrmelding waas in [[1148]]. 'T 'dörp' is nauw verbónge mèt de patroanheilige Sint-Marcellinus en Sint-Petrus wonao de parochiekirk is geneump. De aw kern woort gevörmp door de hujige straote Pieterstraot, Peschstraot, Dorpstraot (noe Marcellinusstraot), Jodenstraot en Eindstraot. Aan dees straote likge allewiel nog ènnige monumente van historische waerd zwoaes 'dörpshäöf en patriciërshoeze. Pès in 't begin van veurige eëuw woort 't dörp lètterlik doorstruimp door de [[Cötelbeek]] die leep via de Pieterstraot en Peschstraot en vervolges aan 't eindj van 't dörp uitmóndje in de Gelaenbaek. Allewiel is dees baek euver häör ganse tracé bènne Gelaen euverkloesd en maak ze deil oet van 't riolesjtèlsel. Al veur de kóms van de mien Maurits in 't begin van de twintigste eëuw waas 't dörp gerich op boerebedrieve, laerloajerieje en beerbroewerieje. Door de sjnelle óntwikkeling van Gelaen es industriesjtad, smólt 't dörp same mèt de anger dörpe [[Lötterao]] en [[De Kraonkel|Kraonkel]] tot de gemeinte Gelaen.
 
==Bezeenswaerdigheje==
De Roams-Katholieke kirk Sint-Marcellinus en Sint-Petruskirk gelège aan de Leursstraot haet 'nne [[Romaans]]e toare mèt 'n driebeukige kruusbasiliek in [[neogotiek|neogotische sjtijl]], óntwórpe door [[Carl Weber]] en geboewd in 1862-1863. De taore dateert oet [[1504]] en is groatesdeils opgetrokke oet [[mergel]]. In de kirk is een hèlsteine doupfónt oet [[1622]], gesjónke door [[Albert Huyn IV]].
Bie de kirk steit 'n neogotische [[Kapel (geboew)|kepèl]] oet [[1874]] mèt daoin ein [[calvariegroep]].
 
Hoes Maes aan de Leursstraot 4 is 'n 16e eëuws twaelaogs hoes mèt mergelsteine sjpeklaoge en wirt door völ ''Awt-Gelaeners'' ouch waal "'t Bokkeriejershoes" geneump. Jan en Willem Maes geraakde in deepe sjölde en 't hoes kreeg ènne nuuje eigenaar, drossaard Jan van den Stock. Later woort 't lènkergedeilte van 't hoes bewoond door zien kleindochter, die getouwd waas mèt de kapitein van de [[bokkeriejers]], [[Willem de Gavarelle]].
De graote slaopkamer woort vreuger gebroek es vergaderzaal van de bokkeriejers. Aan de plefónge ware in stein oetgehouwe bokkeriejersköp, hieop laoge de balke.
 
{{GemeinteZittert-Gelaen}}
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Awt-Gelaen"