Jeugdmagazine Veldeke

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Norbiks. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


't Jeugdmagazine Veldeke is 'n magazine bedoeld vör de keender van de litste twieë jaor van 't basisoonderwies en wert, mit de sjteun van de provins Limburg, oetgebrach dör Veldeke Limburg. 't Magazine versjiengt ene kieër per jaor en wört versjtrek aan de groepe 7/8 van de basissjoeële en aan de bibliotheke in Nederlands Limburg. Versjene tot en mèt 2012.

Thema's bewirk

De thema's en oetgaves sjlete aan bie de jaorlikse kinderboekenweek in Nederland of bie de boekenweek in mièrt.

  • 't Thema van de ieërsjte oetgaaf in 2006 waor: "De Limburgse leeuw is los".
  • 't Thema van 2007 waor: "Iedereen heeft een geheim".
  • 't Thema van 2008: "Poëzie".
  • 't Thema van 2010: "Mijn moedertaal Limburg mijn vaderland".
  • 't thema van 2011/2012: "Lekker Limburgs"

Presentatie en inhoud JMV 2006 bewirk

Samesjtèllersj: Lei Heijenrath en Resy Delnoy. Opmaak/fotografie: Jos Baur

D'r lèj-aot is zeer jeugdig gekleurd en hieël uvverzichtelek. 'n Inhaodsopgaaf ontbrik. 't Nederlands is de veurtaal. Artikele: Waarom krijg je dit blad?; Hendrik van Veldeke; Hoe leer je een taal?; Declamatiewedstrijden; Informatie over de Limburgse dialecten; Leeuwen, het wapen van Limburg; Grote talen; Dialect versus schoolprestaties; Eigen taal en basisonderwijs; Kinderboekenweek; De fabel; Roofvissen;Dialect lezen; De now minse verhaol van Annie van Gansewinkel; Taal en andere weetjes; Puzzel; Plaatsnamen in Limburg; Cursus sms-berichte; Vertaalopdracht Gedicht van Annie M.G. Schmidt; Voordeel van meertaligheid; Strip: Lambik steekt zijn nek uit (ballonetjes in 't Limburgs)


De volgende sectie van dit artikel is gesjreve in 't Valkebergs.

2007 thema: Iedereen heeft een geheim bewirk

Redactie: Lei Heijenrath en Resy Delnoy.

De inhoud besjteit oet o.m. diverse gediechte (Nederlands en Limburgs); aaftèlversjkes; opdrachte; 't Verhaol: Midas en zijn geheimen van Limburgse bodem; De baby en peuter op ontdekkingsreis; Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn (Margriet Sitskoorn); Geheim aafsjpräökske (Annie van Gansewinkel); Tieën jaor Limburgse sjtreektaal; De bokkenrijders, geheim genootschap of verzinsel?; Taboe; Geheimschrift, codes, tekens; De geheimtaal van de marskramers uit de Groenstraat; Wat is een staatsgeheim?.

2008 thema: Poëzie bewirk

Redactie: Els Diederen, Lei Heijenrath, Wim Heijmans, Susan Janssen en Mieke Steegs.

Oet de inhoud: Titelpagina: Limburg is een gedicht; Wie was de eerste dichter in het Limburgs?; Poëzie! Poweewat?; Lies van publicaties mèt kingergediechte in 't Limburgs; Van poëzie tot Hyves (Limburgs); Euverziech van de Limburgse dialecten; Meerdere talen spreken is massage voor je hersenen; 't Limburgs vakwerkhoes, 'n gediech en 'n fotoartikel euver de vakwerkboew (Limburgs); Limburgse dialecten, 'n euverziech; Limburgs in de klas; 't Limburgs volksleed (Limburgs); Over Limburgse kastelen...; Maak 'ne puzzel en win...(Limburgs); Sjpieële mit taal óppen sjoeël (coöperatieve werkvorm mix en koppel) (ged. Limburgs); Oppe kermis, gedich (Limburgs); Limmericks, poezieversjkes (Limburgs); "Eb en vloed", gedicht vertaald in 't Limburgs en in 't Somalisch; Lambiek sjtiek ziene nek oet ('n sjtrippagina in 't plat).

2010 thema: Mijn moedertaal, Limburg, mijn vaderland bewirk

redactie: Els Diederen, Lei Heijenrath, Toos Schoenmakers-Visschers, Jos Venner.

Oet d'n inhoud:

In 't plat gesjreve: Toos Schoenmakers-Visschers: 5 gediechte; Lei Heijenrath 1 gediech en Els Diederen 't artikel "Giechelmoos en ander leuke dialekname van dere en plante".

In 't Nederlands de artikele: Is er verschil tussen een taal en een dialect; De canon van Limburg; Voorleeswedstrijd voor meesters en juffen; Ook talen hebben familie; Tot welke familie hoort het dialect van jouw woonplaats; euver Ton van Reen, sjriever van jeugbeuk: Het wolvenpak, de Bokkenrijders, Weg uit de fabriek (kinderarbeid in Maastricht) en Gestolen Jeugd (over de tweede wereldoorlog). Mèt opdrachte veur de lièrlinge.

2011-2012 thema: Lekker Limburgs bewirk

redactie: Els Diederen, Ton van de Wijngaard

Oet d'n inhoud:

In 't plat gesjreve: gediechte/limmerick van Els Diederen: asperges, sjloek; Truus Verbong-Simons erwtesop mèt pannekeuk, ieske; Riky Simons: ieske; Toos Schoenmakers-Visschers: raodsel, reus; Hans Jacobs: spruutjes. 'ne Woordzeuker van Ton van de Wijngaard.
Artikele: sjloek, sperves, appelepröl, friete door Els Diederen
In 't Nederlands: Eten en drinken in Limburg; Wat woort in Limburg vreuger ederen daag gegete? van Netty Engels-Geurts; Sjoeënste Limburgs woord en Sjroeëp door Ton van de Wijngaard; Met lekkernijen het jaar door van Kitty Jansen-Rompen; Kieke in oos eige keuke en in die van de bure van Eddy Tielemans.