H.A. Poels

(Doorverweze van Dr. H.A. Poels)
Dit artikel is gesjreve in 't Klummesj. Ómdat 't plaatsgebónge is, maogs doe 't ómzètte nao 't Venrods, es te dit dialek sjpriks.

Dr. Henricus Andreas Poels (gebôre 14 februari 1868 in Venroj, gesjtorve 7 september 1948 in Imsterao) waor 'ne Limburgse filantroop.

Heë is bekend gewoere durch zien opkómme veur de gewoon luu. Heë kaam op tege de maatsjappelike missjtande van de koempels, veural tege 't groeët woningtekort en de erbarmelik sjlechte toesjtande van de weuninge. Dr. Poels wurt daorum döks "Vader der mijnwerkers" genump. Poels volgde iësj zieng preësteropleiding aan de seminaries van Rolduc en Remung. In 1891 is heë in Mestreech tot preëster gewied. Aan de universiteit va Leuve promoveërde heë in 1897 tot doctor in de Theologie, woanao heë tot professor aan 't Theologisj Instituut (Groët Seminarie) der Missionarissen van het Heilig Hart te Antwerpen-Borgerhout (1897-1899). Van 1899 tot 1904 woar Poels kapeloan aan de St.Martinuskirk te Venlo. Van 1904 tot 1910 werd heë hoëglieraar in de Exegese aan de Katholieke Universiteit te Washington, VS. Z'n waerk sjtong oonder zjwoere druk van de integraliste, 'n conservatief sjtreuming die in 't begin van d'r 20ste ieuw es reaktie op 't modernisme in de RK-kirk oontsjtaande waor. De integralisten hele alle aanpassinge van 't rooms-katholicisme aan de modern toesjtande taege. De praktijke van de integralisten waoërte in 1914 dör Paus Benedictus XV mit 't Ad Beatissimi Apostolorum aafgewaeze. Van 1910 tot 1939 waor Poels hoofdaalmoezenier van de arbeid in Limburg.

Poels is 'ne tied- en geestesgenoot van Adolf Daens (RK priester en politicus) en z'ne broor Pieter Daens (journalist en politicus) oet Aals in Belsj en va Hein Mergelsberg, d'r ursjte väörzitter van d'r ursjte Katholieke Vakboond op 't Belsj.

Dr. Poels héd talrieke bestuursjs- en adviserende functies bekleid in hiël Limburg. In 't Limburgs archéf te Mestreech is zelfs een Poels-archéf. Zieng werk werd bekroond in 1947 mit 'n eredoctoraat in de economisje weitensjappe aan de toenmalige Katholieke Economisje Hoëgesjoël in Tilburg en de bevordering tot Groët-Officier in de orde van Oranje-Nassau (doanéve woar Poels al Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw). Noa zienge doëd werd zien stoffelik euverschot in ing zege- en gebedstoch euvergebrach noa zien gebôrteplaatsj Venroj.

Verdere literatuur: Biografie euver dr.Poels durch J. Colsen C.M.

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=H.A._Poels&oldid=442299"