1647 - 1648 - 1649 - 1650 - 1651 - 1652 - 1653

Gebäörtenisse bewirk

 
Sjtadhawwer Willem II, gesjtórve op 6 november
  • mei - De Sjtate van Hollandj besjlute mèt 11 taenge 8 sjtömme tot aafdanking van troepe, dit erg taenge de zin van sjtadhawwer Willem II. De Sjtate-Generaal numme de resolutie van Hollandj illegaal, wodoor in de Repebliek eine poletieke crisis óntsjteit. De Sjtate-Generaal sjtèlle, dat de defensie ein taak is van de Unie, en neet van de aangesjlaote geweste.
  • 29 juli - Tweë van de drie compagnieë rake 'sj nachs en in de raenge de waeg kwiet biej Hilversum. De bode oet Hamburg waarsjuwt de burgemeister van Amsterdam. De paorte waere gesjlaote en de sjtadsmoere mèt soldaote bezat.
  • 30 juli - Sjtadhawwer Willem II leët zös veuraansjtaonde leje van de Sjtate van Hollandj arresjtere; de aafgevaardigde van Haarlem, Delft, Hoorn, Medemblik en Dordrecht, in de persoan van Jacob de Witt waere ónger sjtrenge bewaking aafgeveurd nao sjlot Loevesjtein, sómmige vergezeldj van hunne knech of zoon.
  • 3 augustus - Zevetig compagnieë ónger bevèl van Willem Frederik van Nassau-Dietz ligke veur Abcoude. Burgemeister Cornelis Bicker nump de leijing in de sjtad Amsterdam.
  • 17 augustus-22 augustus - De Loevesjteinersj waere ein veur ein vriejgelaote.
  • 14 november - De prinses-weduwe bevilt van eine zoon, de latere keuning-sjtadhawwer Willem III.
  • Groninge en Drenthe besjlete nao de ónverwachde doad van Willem II, Willem Frederik van Nassau ouch tot hunne sjtadhawwer te beneume. Zien poginge ouch door de anger geweste aanvaard te waere es regent veur Willem III loupe aevel op niks oet. Allein in Euveriessel wirt hae door tweë derde van 't gewes es zoadanig erkènd. Daomit begint veur de res van de Repebliek 't Eësjte Sjtadhawwerloos Tiedperk.
  • Blaise Pascal besjtudeert de hydrodynamica en dreug biej tot de óntwikkeling van de differentiaalraekening.

Gebaore bewirk

Gesjtórve bewirk

 
René Descartes vlg. Frans Hals

Literatuur bewirk

  • Oetgaaf van La Jalousie du barbouillé van Molière

Beeldende Kuns bewirk

 
Commons
In de categorie 1650 van Wikimedia Commons zeen media gerelateerd aan dit óngerwerp te vènje
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=1650&oldid=342959"