Vuursjtèè: Versjèl tösje versies

3.735 bytes toegeveug ,  14 jaar geleden
K
+iw
Geen bewerkingssamenvatting
K (+iw)
[[categorie:prehistorie]]
[[categorie:sjtein]]
 
Vuursteen bestaat uit [[cryptokristallijn]] [[siliciumdioxide]] en veel (chemisch gebonden) water. Het is een erg hard, [[Klastisch|clastisch]] gesteente dat voornamelijk aangetroffen wordt in opgevulde graafgangen van [[kreeftachtigen]]. Bij een harde slag op een stuk vuursteen ontstaat er vaak een [[schelp]]vormig breukvlak met scherpe kanten. Dit ontstaat door een spanningsgolf in het gesteente door de inslag.
 
Het gesteente wordt ''vuursteen'' genoemd omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk [[iJzer (element)|ijzer]] of [[pyriet]] kan resulteren in vonken, waarmee, met de nodige ervaring, een droog, brandbaar materiaal (zoals een plukje los katoen of gedroogd mos, of [[tondelzwam]]) aangestoken kan worden. De vonken ontstaan door kleine ijzerdeeltjes die spontaan in de lucht [[oxidatie|oxideren]] waarbij veel warmte vrij komt zodat de deeltjes gaan gloeien.
 
[[Afbeelding:Feuersteinaxt.jpg|left|thumb|250px|Bijl van vuursteen uit het Neolithicum, 31 cm lang]]
 
==Prehistorie==
 
In [[prehistorie|prehistorische]] tijden (de [[steentijd]]) maakten mensen zoals de [[Neanderthaler]]s en de [[Cro-Magnonmens]] stenen gebruiksvoorwerpen, zoals [[schraper]]s, [[pijlpunt]]en, [[bijl]]en en [[kling]]en, bij voorkeur van dit materiaal.
 
Aan de mate van verfijning van het product en de gebruikte technieken kan vrij nauwkeurig worden geschat hoe oud het voorwerp is. Omdat dergelijke gebruiksvoorwerpen in tegenstelling tot menselijk en dierlijk weefsel, hout en textiel niet vergaan, zijn ze naast al dan niet bewerkte botten en potscherven, vrijwel de enige sporen die we hebben van de prehistorische mens.
 
Ook in [[België]] en [[Nederland]] kunnen op vele plaatsen vuurstenen werktuigen worden aangetroffen, en plaatsen waar mensen in de steentijd vuurstenen werktuigen maakten.
Soms zijn de scherven van een klomp die niet konden worden gebruikt zo dicht bij elkaar blijven liggen dat een flink aantal nog steeds aan elkaar kan worden gepast wat het mogelijk maakt een goed inzicht te krijgen in de methode van de oorspronkelijke bewerking. Daarnaast hebben in recente decennia veel (amateur)archeologen zich bekwaamd in het maken van vuurstenen gebruiksvoorwerpen wat ook veel inzicht in de benodigde vaardigheden en technieken heeft opgeleverd. Vuurstenen voorwerpen kunnen verder verwerings- en gebruikssporen vertonen die meer inzicht geven in de manier waarop ze zijn gebruikt en of ze lang aan het oppervlak hebben gelegen.
 
De vuursteenmijnen te [[Spiennes]], ten zuid-oosten van [[Bergen (België)|Bergen]] in België, zijn meer dan 100 hectare groot. Het is het grootste en oudste complex van vuursteenmijnen in Europa en behoort tot de [[werelderfgoedlijst]] van de [[United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization|UNESCO]].
 
Tussen [[Rijckholt]] en [[Sint Geertruid]] in Nederland, bevindt zich in het [[Savelsbos]] ook een vuursteenmijn waar tussen [[4000-3500 v.Chr.|3950 voor Christus]] en [[27e eeuw v.Chr.|2650 v.Chr.]] vuursteen is gedolven. Deze vuurstenen werden gebruikt om wapens en gebruiksvoorwerpen van te maken. Het is het oudste bekende voorbeeld van [[mijnbouw]] in Nederland.
 
==Externe link==
* [http://www.flintsource.net/ Flintsource.net Vuursteen uit heel Europa]
 
[[Categorie:Archeologie]]
[[Categorie:gesteente]]
[[Categorie:Paleolithicum]]
[[Categorie:Mesolithicum]]
[[Categorie:Neolithicum]]
 
[[ca:Sílex]]
[[cy:Callestr]]
[[da:Flint]]
[[de:Feuerstein]]
[[en:Flint]]
[[eo:Siliko]]
[[es:Sílex]]
[[fi:Piikivi]]
[[fr:Silex]]
[[he:צור (סלע)]]
[[ja:燧石]]
[[ko:플린트]]
[[la:Silex]]
[[lt:Titnagas]]
[[nl:Vuursteen]]
[[pl:Krzemień]]
[[pt:Sílex]]
[[ru:Кремень]]
[[sl:Kremen]]
[[sv:Flinta]]
[[vi:Đá lửa (lịch sử)]]
[[zh:燧石]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/89435"