Zösse versjèl tösje versies

1 byte toegeveug ,  14 jaar geleden
K
gein bewirkingssamevatting
K
K
 
Zösse is bekind dwör de [[melger]]grotte (De berg) en de [[sjappeljóng]]s (champignons). Meh spetig genoeg aok dwör de raamp van de [[Rozebörg]], in [[Zèche]], op [[23 december 1958]], bo 18 lui zie doodbljève wei de berg is eegevalle. Allewijl jadde gein blök mee oet de berg gehold en aok gein sjappeljongs mee gekweek in de berg. Väöl huis zie natuurlik gemaok van melger. De kèrk oak. Sint-[[Genoveva]] is de patroon[[heilige]]. De kèrk is gebouwd in 1850 en gröter gemok in 1926.
Zösse grens behalve on Zèche en [[Bolder|Boolder]], aok on [[JökkelemJökkelum]], on [[Vroenhove]], bo ze aok [[Montenake|Moontenaoke]] tjège zegge, on [[Kan]] en on de [[Waols]]e kaant on [[Èmel]] en [[Eumes]] ([[Eben-Emael]]).
Do wone een klejn doezend lui. Oetbrejje en bowwe is heel lang e probleem gewès, want e groot stök van 't dörp is wöl: dao lik berg oonder. Nouw is de berg oonder de huis opgeveld.
't Dörp is een typisch dreug-[[Haspengouw]]s dörp: een'ne geslwöte kern, mèt dao roond veld(vruger häöf met fräötbeim). In 't dörp vins de nog versjejje [[carréboerderie|vierkaantswinninge]].
Heel bekind in de umtrèk is Zössekèrmis, op de lèste zondig van Ogustus en dat vier daog laank tot 's Goensdis. 's Moendis is het haonhawwe. Dan jöt 'ne gepikde haon dood opgehange, mèt de kop no oonder dwör een kerp. De ongetrouwde mètskes moete da, met 'ne doek vjör hun aoge, mèt 'ne botte saobel, probère de kop aof te hawwe mèt 'n botte saobel. 's TjènsdisDjinsdis is het kneendjasse. De manslui moete da, aok mèt 'ne doek vjör hun aoge, mèt 'ne djasvljègel, probère ene'ne bloempot in de groond kapot te hawwe. Op goensdig jöt de kèrmis begraove mèt vuurwerk. Vruger haost de aok [[cramignon]]s wei in väöl dörpe in d'n umtrèk, aok in de Waole en in [[Nederlands Limburg|Hollands Limburg]] , meh dat du ze nou nee mee in Zösse. Toch bleve noch väöl lui van weed en brèd no Zössekermis kwömme.
 
==Vereiniginge==
24

bewirkinge

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/80699"