Zösse versjèl tösje versies

2 bytes toegeveug ,  14 jaar geleden
gein bewirkingssamevatting
'''Zösse''' is e [[dörp]] in [[Belsj Limburg]]. Vruger woor 't mèt [[Zèche]] en [[Bolder|Boolder]] ein [[gemeinte]], nou is 't e stök van de gemeinte [[Riems]]. In Zösse kalle ze [[Zössers]], 'n Limburgs dialek.
 
Zösse is bekènd dwör de [[melger]]grotte (De berg) en de [[sjappeljóng]]s (champigonschampignons). Meh spetig genoeg oak dwör de raamp van de [[Rozebörg]], in [[Zèche]], op [[23 december 1958]], bo 18 lui zie doodbljaeve wei de berg is eegevalle. Allewijl jadde gein blök mee oet de berg gehold en aok gein sjappeljongs mee gekweek in de berg. Väöl huis zie natuurlijk gemaok van melger. De kèrk aok. Sint-[[Genoveva]] is de patroon[[heilige]]. De kaerk is gebouwd in 1850 en gröter gemok in 1926.
Zösse grens behalve on Zèche en [[Bolder|Boolder]], aok on [[Jökkelem]], on [[Vroenhove]], bo ze aok [[Montenake|Moontenaoke]] tjaege zegge, on [[Kan]] en on de [[Waols]]e kaant on [[Aemel]] en [[Eumes]] ([[Eben-Emael]]).
Do wone een klejn doezend lui. Oetbrejje en bowwe is heel lang e probleem gewès, want e groot stök van 't dörp is wöl: dao lik berg oonder. Nouw is de berg oonder de huis opgeveld.
't Dörp is een typisch dreug-[[Haspengouw]]s dörp: een geslwöte kern, mèt dao roond veld(vruger häöf met fräötbeim). In 't dörp vins de nog versjejje [[carréboerderie|vierkaantswinninge]].
Heel bekènd in de umtrèk is Zössekaermis, op de lèste zondig van Ogustus en dat vier daog laank tot 's Goensdis. 's Moendis is het hoanhawwe. Dan jöt 'ne gepikde hoan dood opgehange, mèt de kop noa oonder dwör een kerp. De ongetrowde mètskes moete da, met 'ne doek vjör hun oage, probaere de kop oaf te hawwe mèt 'n botte soabel. 's Tjènsdis is het kneendjasse. De manslui moete da, oak mèt 'ne doek vjör hun oage, met 'ne djasvljaegel, probaere ene bloempot in de groond kapot te hawwe. Op goensdig jöt de kaermis begraove maet vuurwerk. Vruger haost de aok [[cramignon]]s wei in väöl dörpe in d'n umtrèk, oak in de Waole en in [[Nederlands Limburg|Hollands Limburg]] , meh dat du ze nou nee mee in Zösse. Toch bleve noch väöl lui van weed en bread no Zössekermis kwömme.
 
==Verejniginge==
24

bewirkinge

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/79910"