Zösse versjèl tösje versies

245 bytes toegeveug ,  14 jaar geleden
Gewikificeerd, cat en sjp.
(Nuuj pazjena: Zösse is e dörp in Zuid-Limburg in Bels. Vruger woor het mèt Zèche en Boolder eijn gemeijnte, nauw is het e stök van de gemeijnte Riems. In Zösse kalle ze Zössers, een dialek va...)
 
(Gewikificeerd, cat en sjp.)
'''Zösse''' is e [[dörp]] in Zuid-[[Belsj Limburg in Bels]]. Vruger woor het't mèt [[Zèche]] en [[Bolder|Boolder]] eijnein gemeijnte[[gemeinte]], nauwnou is het't e stök van de gemeijntegemeinte [[Riems]]. In Zösse kalle ze [[Zössers]], een'n Limburgs dialek van het Nederlands.
 
Zösse is bekènd dwör de melgergrotte[[melger]]grotte (De berregberg) en de sjappeljongs[[sjappeljóng]]s (champigons). Meh speetigspetig genoeg ookouch dwör de raamp van de [[Rozebörg]], in [[Zèche]], op [[23 desemberdecember 1958]], bo 18 luijlui zie doodbljèvedoodbljaeve wei de berregberg is eegevalle. AlleweilAllewijl jadde geijngein blök mee oet de berregberg gehold en oakaok geijngein sjappeljongs mee gekweek in de berregberg. VöelVäöl huis zie natuurlijk gemoakgemaok van melger. De kèrk oakaok. Sint-[[Genoveva]] is de patroonheiligepatroon[[heilige]]. De kèrk is gebouwd in 1850 en gröter gemok in 1926.
Zösse grens behalve on Zèche en [[Bolder|Boolder]], oakaok on [[Jökkelem]], on [[Vroenhove]], wat ze oakaok Moontenoake[[Montenake|Moontenaoke]] noeme, on [[Kan]] en on de Woalse[[Waols]]e kaant on Èmel[[Èmael]] en [[Eumes]] ([[Eben-Emael]]).
Do woonewone een klejn doezend luijlui. OetbrejjeOetbreje en bowwe is e probleem, want e groot stök van 't dörp is wöl: doadao lik berregberg oonder.
Het't dörpDörp is een typisch dreug-Haspengouws[[Haspengouw]]s dörp: een geslwöte kern, mèt doadao roond veld(vruger höefhäöf met fröetbeijmfräötbeim). In het't dörp vins de nog versjejjeversjeje [[carréboerderie|vierkaantswinninge]].
Heel bekèntbekènd in de umtrèk is Zössekermis, op de lèste zondig van Ogustus en dat vier doagdaog laank tot 's Goensdis. Op goensdig jöt de kèrmis begroavebegraove metmèt vuurwerk. Vruger hoasthaost de oakaok cramignons'n wei[[cramignon]]swei in vöelväöl dörpe in d'n umtrekumtrèk, tot in [[Nederlands Limburg|Hollands Limburg]] tow, meh dei höbs te nauwnou nee mee. Toch bleve noch vöelväöl luijlui van weed no Zössekermis kwömme.
Het verejnigingslève jöt gedominjèd dwör de twee mezieker: de harmonie Broederband of de Fritse en de harmonie Vreug in Deug of de Dorisse. Ilke echte gebwöre Zössener is ofwoal Frits ofwoal Doris.
 
==Verejniginge==
Het verejnigingslèveverejnigingslaeve jöt gedominjèd dwör de twee mezieker: de [[harmonie]] ''Broederband'' of ''de Fritse'' en de harmonie ''Vreug in Deug'' of ''de Dorisse''. Ilke echte gebwöre Zössener is ofwoalofwaol Frits ofwoalofwaol Doris.
 
==Gebwöre==
In Zösse gebwöre:
* [[Trudo Jans]], bisjop en missionaris in China en do van kaant gemok in 1929
* Bertho Bosch, ex-profvoetballer.
[[Categorie:Dörp in Belsj Limburg]]
16.525

bewirkinge

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/79902"