Hagerhaof: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Holder (Euverlèk | biedrages)
K corr using AWB
Stephan 0796 (Euverlèk | biedrages)
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{Dialek|Venloos}}
't '''Hagerhaof''' ([[Nederlands]]: ''Hagerhof'') is 'n wiek in 't zuje van de stad [[Venlo]]. Zeej haet óngeveer 3.000 inwoeëners en leet ingeklemp tösse de [[Maas (revier)|Maas]], 't spaor en de [[A73]]. Aan de naordkant grens Hagerhaof aan [[Sinselveld]], in 't oeëste aan de wiek [[Hagerbrook]], in 't zuje aan [[Wielderhaof]] en in 't zuudweste aan de [[Tegele|Tegelse]] wiek [[Sint-Josephparochie]]. Door Hagerhaof leep de [[N271]] (Tegelsewaeg), dae de wiek opdeilde in Hagerhaof-Wes en Hagerhaof-Oeës. Dae provinciale waeg is inmiddels umgelag.
[[Plaetje:Map - NL - Venlo - Wijk 01 Venlo-stad - Buurt 08 Hagerhof.svg|thumb|De ligging van de wièk Hagerhaof]]
 
't '''Hagerhaof''' ([[Nederlands]]: ''Hagerhof'') is 'n wièk aan de zudelike rand van de Limburgse stad [[Venlo]]. Westelik dervan leejt de reveer de [[Maas]], naordelik [[Sinselveld]], oëstelik de wièk [[Hagerbroek]], zudelik 't lendelike [[Wielderhaof]] en zuudwestelik de [[Tegele|Tegelse]] wièk [[Sint-Josephparochie]]. Hagerhaof kint me opdeile in Hagerhaof-Wes en Hagerhaof-Oës, de deile zeen van einanger gescheie door de provinciale waeg de [[N271]]. De naam geit truuk nao de [[Hagerhaof (haof)|gelieknamigen haof]] dae in de wièk steit. De wièk is nao d'n Twieëde Waereldaorlog geboewd, en toendertiëd vestigde zich vuuel luuj oét de [[Indonesië|Indonesischen archipel]], de [[Molukke]] en 't Molukse eiland [[Ambon]], mit ein ander keltuur en spraok es de res van de Molukke. In Hagerhaof bevind zich ouk de [[College Den Hulster]], 'n schoeël veur [[veurtgezat óngerrich|vuuertgezèt óngerrich]]. De schoeël leejt taenge-euver de veurmalige [[Venlose Greuntevieling]], die is opgegaon in [[Vieling Z.O.N.]] Wiejer is dao ouk 'ne kinderhaof en 't ziekehoès [[Vie Curi]].
Hagerhaof-Oeës woort nao d'n [[Twieëde Waereldoorlog]] gebouwd.<ref>[https://allecijfers.nl/buurt/hagerhof-oost-venlo/ Website Allecijfers.nl: Hagerhof-Oost]</ref> In de vieftiger jaore vestigde zich heej vuuel Molukkers en Amboneze. Vandaag de daag woeëne heej vuuel [[Törke]] en [[Marokkane]]. Hagerhaof-Wes woort aangelag in de tachetiger en negetiger jaore en is 'n buurt mit 'n autochtoon mierderheid.<ref>[https://allecijfers.nl/buurt/hagerhof-west-venlo/ Website Allecijfers.nl: Hagerhof-West]</ref>
 
Aan de zujelike rand van de wiek leet ''College Den Hulster'' (vo), taegeneuver 't terrein van de Venlose Greunteveiling.
Vaerder is dao 'n kinderboerderie te vinde en 't ''VieCuri-gashoes''.
 
==Naamgaeving==
De wiek is verneump nao de gelieknamige boerderie, die ouk waal ''Wylrehof'' of ''Wielderhof'' wuuert geneump. De naam ''Hagerhof'' woort, veur zoeëwied bekind, veur 't iers opgeteikend in [[1867]].<ref>[https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hagerhof Website Etymologiebank]</ref>
 
==Brónne==
<references/>
 
{{sjtumpke}}
{{Sjabloon:GemeinteVenlo}}
 
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Hagerhaof"