Zierikzee: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Stephan 0796 (Euverlèk | biedrages)
Ich goan sjtrakkes nog effe kieke of ich get uëver 't hoof han gezieë.
Stephan 0796 (Euverlèk | biedrages)
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{dialek|Venloos}}
[[Plaetje:Map NL - Schouwen-Duiveland - Zierikzee.png|thumb|Zierikzee]]
'''ZierikzeeZierikzieë''' ([[ZeeuwsZieëws]]: ''Zurrikzeê'') is 'n stad in de gemeinte [[Schouwen-Duiveland]] in de [[Nederland]]se provincie [[Zieëland]]. De stad telt óngevier 11.500 inwoeëners en is de houfplaats van de gemeinte.
 
==Historie==
In 976 kump ZierikzeeZierikzieë ónder de naam ''Creka'' (kreek) veur in 'n oorkonde waorin de Sint-BaafsabdijBaafsabdie door keizer Otto II wuurt bevestig in eur bezittinge. De naam ZierikzeeZierikzieë kump veur 't iers veur, as ''Siricasha'', in 'n oorkonde oet 1156.
 
In [[1248]] waorewoorte de stadsrechte van Zierikzieë door graof [[Willem II van Holland]] bevestig en oetgebreid. De ierste stadsrechte waorewoorte verlieënd tösse 1217 en 1220, maar de preciezen datum is neet bekend. Aan 't ind van de [[middelieëwe]] waas ZierikzeeZierikzieë 'n belangrieke plaats in Zieëland en umgaeving.
 
In 1303 en 1304 woort de stad mierdere maole belegerd door [[Vlaandere|Vlaamse]] troepe ónder begeleiding van Gwijde van Namen. De Vlaminge slaogde d'r neet in Zierikzieë in te neme en waore oetintelik verslage in de [[Slaag beej Zierikzieë (1304)|Slaag beej Zierikzieë]] op 11 augustus 1304. In 1466 vónd in Zierikzieë 'ne groeëte stadsbrand plaats dae ein derde van de stad in d'n as had gelag.
 
In d'n [[Tachtigjäörigen Oorlog]] woort Zierikzieë op 8 augustus 1572 door de [[geuze]] ingenaome. In september 1575 landde [[Spanje|Spaanse]] troepe op Schouwen en Duiveland en slaogdeversloge doe de geuze tiedes 't [[belegBeleg van Zierikzieë (1575-1576)|Beleg veurvan ZierikzeeZierikzieë]]. De stad goof zich euver op 29 juni 1576, maar veer maonde later óntstónd d'r gedeuns ónder de Spaanse soldaten waeges achterstallige betalinge, waonao de Spanjaarde vertrókke.
 
Tiedes d'n [[Örsjte Waeltkreeg|Ierste Waereldoorlog]] woorte op 30 april 1917 door 'n verdwaoldeverdwaalde [[Groeët-Brittannië|Britse]] piloot zes bommenbómme op de stad gewórpe. De piloot had Zierikzieë verward mit [[Zeebrugge]]; d'r vele dreej doeëje. Nao d'n [[Twieëde Waereldoorlog]] woort de stad iers in oestelikeoeëstelike richting oetgebreid mit Plan Malta, daonao metmit ded'n bouw van de [[wiek]] ''Poortambacht'' (Plan West) in westelike richting.
 
In 1997 woordwoort de gemeinte ZierikzeeZierikzieë ónderdeil van de groeëtere gemeinte [[Schouwen-Duiveland]]. 't Gemeintehoes van dees gemeinte steit aevel waal in ZierikzeeZierikzieë. Dit gebouw is 'n architectonisch hoeëgstendje dat geënt liek te zien op 't [[Guggenheim MuseumGuggenheimmuseum]] in [[Bilbao]], [[Spanje]]. 'n Kenmerk d'rvan is det 't t'r huul erg op liek daodet 't nao baove toe breijer oetlöp.
 
==Gebaore in Zierikzieë==
Tekslien 25:
* [[Carel Joseph van Kempen]] (1872-1955), ambtenaer en politicus
* [[Adrie Koster]] (1954), vootballer en vootbaltrainer
* [[Abraham Johannes Muste]] (1885-1967), Amerikaans predikant en pacifistpacifis
* [[Dolf Roks]] (1962), voetbaltrainorvootbaltrainer
* [[Willem Teellinck]] (1579-1629), predikant en theoloog
* [[Peter van Vossen]] (1968), vootballer en vootbaltrainer
Tekslien 32:
==Vlag en waope==
[[Plaetje:Flag of Zierikzee.svg|100px]] [[Plaetje:Zierikzee wapen.svg|100px]]
 
==Trivia==
* In 1466 vónd in Zierikzee 'ne groeëte stadsbrand plaats.
 
==Extern links==
* [http://www.zierikzee-monumentenstad.nl/ ZierikzeeZierikzieë monumentestad]
* [http://site.voila.fr/zierikzee/zierikzee.htm Zierikzee fotoFoto's van Zierikzieë]
 
[[Categorie:Plaatse in Zielandj]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Zierikzee"