Zoondag versjèl tösje versies

7 bytes eweggehaold ,  1 jaar geleden
K
gein bewirkingssamevatting
(Nuuj pazjena: {{dialek|Mestreechs}} De '''zondag''' is 'nen daag in de week. Oersprunkelek waor 't d'n iersten daag; in de westerse werkweek is 't evels de zevende en lèsten daag gewore....)
 
K
De zondag waor en is in 't volksgeluif algemein 'ne [[gelöksdaag]], um de positief associaties die de zon mètbringk. Dit kin hiel good vaan invlood zien gewees op de vreug [[christendom|christene]], die d'n daag vaan rös en gebèd versjove vaan de sabbat (op zaoterdag; in de Romeinse cultuur zeker geine gelöksdaag) nao de zondag. Bekaans alle christeleke genoetsjappe doen de [[mès]] of deens op dezen daag. Allein get klein christeleke genoetsjappe wie de [[zevendendaagsadventiste]] koume op zaoterdag bijein.
 
In alle vaanajds christeleke len is de zondag de wètteleke rösdaag. Ouch in 't islamitisch meh seculier ingestèld [[Turkije]] is dat zoe; 't land zeuk daomèt aonsleting bij Europa. Op zondag weure dèks sportmatche gespäöld en in väöl len verkezinge gehawwe. Bij sommege christene gief dat evels probleme, umtot ze meine tot de zondagsras heimèt weurt versteurd. Dit is oonder mie zoe oonderbij de [[orthodox prottestantisme|orthodox-prottestante]] in [[Nederland]] zoe. Daorum weure in dit land verkezinge op goonsdag gehawwe, en speule [[amateurvoetbal]]clubs op prottestantse groondslaag dèks op zaoterdag.
 
{{waek}}
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/429171"