Keutelbaek: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (Euverlèk | biedrages)
K Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2210472 (translate me)
Pivos (Euverlèk | biedrages)
Aanpassing teks aan hujige situatie van de baek in de Gemeinte Baek
Tekslien 1:
{{Dialek|Gelaens}}
De '''Keutelbaek''', ouch waal ''Cötelbaek'', is 'n ziebaekziejbaek van de [[Gelaenbaek]], of eigelik '''waas''' 'n ziebaekziejbaek van de Gelaenbaek.
 
Van de hujige baek is allein de baoveloup tot aan Neerbaek nog euvergebleve. Ze óntsjprunk in [[Kelmond]], 'n buurtsjap beheuërend biej de gemeinte [[Baek (gemeinte)|Baek]] en meandert vervolges langs de buurtsjap [[Geverik]] nao de viever biej 't [[Kesjteël Genbroek|kesjteël Genbroek]]. Vanoet deze viever wirt 't water gedoseerd aafgeveurd nao 't puntj wo 't ines debaekske en via ein (gedeiltelikke) euverkloezing in de richting van Baek verdwientsjtruimt. In de oarsjprunkelike sjtaot leep de baek door de kern van Baek, vervolges door [[Nirbik|Neerbaek]], [[Sjpaans Nirbik|Sjpaans Neerbaek]], [[Kraonkel]] en [[Awt-Gelaen]], wo ze dan oetmóndje in de Gelaenbaek. In vreuger tieje woort 't baekwater benut door 'n aantal [[laerloajerie]]je in Baek, Kraonkel en Awt-Gelaen.
 
In 't verleje haet me de baek euverkloesd vanaaf 't puntj dat dit revierke de gemeinte Baek bènnelöp tot aan de móndjing in de Gelaenbaek in [[Awt-Gelaen]], en 't euverkloesde deil is tegeliekertied óngerdeil gewore van de gemeintelike riole van de gemeintes Baek en Gelaen. De aafveure van 't baekwater en de riolering zint aangesjlaote op de Rioolwater Zuiveringsinstallatie.
 
SaerAanvank kort21-ste besjtaoneëuw woorte d'r planne gemaak óm de euverkloezinge in de gemeinte Baek weer te verwiejere en de baek ziene natuurlikenatuurlikke loup weer trök te gaeve. Dees planne krege greun leech toen d'r in december 2008 door de Baekse gemeinteraod woort ingesjtömd mèt de óntkloezing van de Keutelebaek. De oetveuring is door 't [[Waterschap Roer en Overmaas]] zalter dehandj baek ingenómme, de gemeinteeuverkloezinge Baek danzint weer laoteweggehaold, de baek [[meander]]et enin de euverkloezingegemeinte weghaoleBaek ómweer es van awts en zoa is de natuurlikenatuurlikke aafveur van baekwater en revierwater teweer hersjtèllehersjtèld.
 
==Brón==
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Keutelbaek"