Oeësjbik: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K + sjabloon
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 9:
==Bezeenswaerdig==
* De Katholieke kèrk ies in diverse periodes geboewd. Opvallend zint de [[sjpeklaog]]e van [[mergel]]sjtein tösje de baksjtein. De belangsriekste boewsjtiele datere oet de 16e en 20e ièw. De tore ies oet 1514 (geboewd op nóg ouwer deile). 't Groatste gedeilte van 't geboew sjtamp oet 1945 ter vervanging van 'n [[watersjtaats]]kèrk oet 1830. De tore haet 'ne paervörmige sjpiets oet de 18e ièw. In de nuujste gedeiltes, door architect [[Peutz]], zint de sjpeklaoge wir toegepas. 'n Orgel sjtamp oet 1828. In de vènstere ziet glaas-in-load.
* Aan 'ne [[holle waeg]] liek 'n koepelvörmige [[kapel]] in de vörm van 'n grot, geboewd van natuursjtein, gewiejd aan [[MariaValkeberg]] vanse [[Fatimamergel]]. Ze ies geboewdgesjtiech in 1944 oet dankbaarheid dat Oeësjbik de [[Twiède waereldoorlog]] good ies doorgekómme. De sjtein zint toen mèt kar en paerd verveurd vanoety Valkeberg. Ze ies gewiejd aan [[Maria]] van [[Fatima]]. In de Mariamaonde [[mei]] en [[oktober]] weurt hie reigelmaotig de [[roazekrans]] gebaejd.
* De Janssen-[[windmeule]], type beltmeule oet 1879.
* De Sjepebank, woa ièrtieds rech woort gesjproke, haet innige tied gedeend es gemeintehoes van Oeësjbik en nao de herindeiling van de gemeintes in 1982 es gemeintehoes van [[Sjènne]]. Gerestaureerd in 1977.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Oeësjbik"