Techniek: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Met groot bedoel ik 100%
Stemoc (Euverlèk | biedrages)
Revert to revision 357543 dated 2014-09-30 13:27:57 by Ooswesthoesbes using popups
 
Tekslien 1:
{{Dialek|Nuts}}
[[Bestand:Systems engineering application projects collage.jpg|thumb|320px|Enige [[Spitstechnologie|hightech]]vormen van techniek]]
'''Techniek''' is 't controlere en manipulere van mit name de neet-laevende natuur door de minsj.
Techniek weurt beoefend doer [[Technicus|technici]]. Auch bie 't manipulere van de laevende natuur weurd van techniek gesjpraoke: [[biotechnologie]].
 
=== Relatie metmit de wetenschapweitesjap ===
Het begrip '''techniek''' wordt in verschillende betekenissen gebruikt:
[[WetenschapWeitesjap]] en techniek liggenligke biejein in elkaars't verlengdeverlèngde: wetenschapweitesjap is het't onderzoekenonderzeuke en modellerenmodellere van de natuur; techniek is het toepassentoepasse van de doordoer de wetenschapweitesjap verschafteversjafte wetmatighedenwètmatigheide en inzichteninzichte om bepaalde effecteneffecte te bereikenberieke.
* Het geheel van materiële zaken als voorwerpen, meubels, apparaten, dat niet tot de natuur behoort maar eens door de mens is uitgevonden, verwant met [[uitvinding]].
* Het op systematische manier toepassen van nieuwe [[natuurwetenschappen|natuurwetenschappelijke]] of andere georganiseerde kennis ten behoeve van praktische doeleinden, verwant met [[technologie]].
* Een bepaalde aangeleerde vaardigheid in het werk, sport of spel of in het huishouden om een bepaalde activiteit te verrichten, verwant met gestructureerd handelen.
* Techniek heeft te maken met het ontwerpen en bouwen van computers, mobiele telefoons, wolkenkrabbers, en andere bouwwerken, verwant met [[bouwkunst]].
* Een vak in het onderwijs over het maatschappelijk functioneren van techniek, over technische ontwikkelingen, over de pijlers van techniek als materie, energie en informatie, over in de relatie tussen techniek en natuurwetenschappen, over de technieken om techniek voort te brengen, en of het zelf praktisch bezig te zijn op dit gebied.
* Een tak van wetenschap naast de geesteswetenschap, de natuurwetenschap, en de sociale wetenschap, verwant met [[technische wetenschap]]
 
<!--
== Geschiedenis ==
In bepaalde takken van wetenschappelijk onderzoek wordt de natuur gemanipuleerd als onderdeel van het onderzoek. Wetenschap en techniek zijn dan onlosmakelijk met elkaar verweven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het fundamenteel onderzoek van de materie met behulp van [[deeltjesversneller]]s. De Nederlandse ingenieurfysisch-technicus [[Simon van der Meer]] won in 1984 de [[Nobelprijs]] voor de natuurkunde op grond van zijneen prestatie die vooralzowel technisch maar ookals wetenschappelijk baanbrekend was. -->
{{Zie hoofdartikel|Geschiedenis van de technologie}}
De geschiedenis van de technologie is de historie van de [[uitvinding]] van [[gereedschap]] en [[technologie]]. Nieuwe [[kennis]] en [[techniek]] heeft ons in staat gesteld nieuwe dingen te ontwikkelen, maar technologie heeft de [[wetenschap]] in staat gesteld nieuwe gebieden te verkennen.
 
=== Relatie metmit kunstkuns ===
De technologische groei van de mensheid is nauw verwant met het verloop van de geschiedenis. Ging technologische ontwikkeling in het begin nog langzaam, tegenwoordig gaan de ontwikkelingen razendsnel. De band tussen technologie en de ontwikkeling van de maatschappij is niet alleen innig en wederzijds versterkend, maar ook wederzijds versnellend.
[[Kunst]] en techniek ligke ouch biejein in 't verlèngde: techniek kump van 't [[Grieks]]e woerd ''technè'' dat kunst beteikent. Inne vakman kint ein bepaalde techniek 'as methode' beheerse, beveurbild glaasblaze, op 'n menier dat 't kunstig is. De resultate van zien 'techniek' zunt dus kunsveurwerpe. Inne kunsteneer is dus eigelik primair inne technicus. Inne kunssjilder mot as basis 't sjildere as techniek beheerse. 't Versjil dat gemak weurd tusje kunsteneer en technicus betrif de creativiteit.
 
Bie de moderne technicus weurt 't creative proces biena onzichbaar doer de toegepaste weitesjap, productiemethodes, efficientie en doelgerichtheid. Veurafgaande aan, mer auch tiedens, 'n technisch projek weure vaak methodes zoas ''brainstorm'' toegepast woe dudelik creative momente aanwezig zien.
== Onderwerpen ==
Bie kunstenaers dao-en-taege weurt 't creative proces dik oondergesjikt gemakt an d'r techniek um de kuns te verkope. De resultate van 't creative proces zeunt dan dat waerk dat good in d'r maart liegkt of oeë de polletieke mach, in engere zin, de subsidiegaevers noeëd an haant.
=== Relatie met de wetenschap ===
<!--
[[Wetenschap]] en techniek liggen in elkaars verlengde: wetenschap is het onderzoeken en modelleren van de natuur; techniek is het toepassen van de door de wetenschap verschafte wetmatigheden en inzichten om bepaalde effecten te bereiken.
Bij aanvang van een technisch project, wordt eerst gezocht naar de voorwaarden waaraan het te maken object moet voldoen, de [[specificaties]]. Voorwaarden kunnen zijn: het beschikbare budget, de wensen van de toekomstige gebruikers, [[ethiek]] (het feit dat iets gemaakt ''kan'' worden, betekent niet dat het dus ook gemaakt ''moet'' worden) de fysieke of technische beperkingen.
 
In bepaalde takken van wetenschappelijk onderzoek wordt de natuur gemanipuleerd als onderdeel van het onderzoek. Wetenschap en techniek zijn dan onlosmakelijk met elkaar verweven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het fundamenteel onderzoek van de materie met behulp van [[deeltjesversneller]]s. De Nederlandse ingenieur [[Simon van der Meer]] won in 1984 de [[Nobelprijs]] voor de natuurkunde op grond van zijn prestatie die vooral technisch maar ook wetenschappelijk baanbrekend was.
 
=== Relatie met kunst ===
[[Kunst]] en techniek liggen ook in elkaars verlengde: techniek komt van het Griekse woord technè dat kunst betekent. Een vakman kan een bepaalde techniek 'als methode' beheersen, bijvoorbeeld glasblazen, op een wijze dat het kunstig is. De resultaten van zijn 'techniek' zijn dus voorwerpen van kunst. Een kunstenaar is dus eigenlijk primair een technicus. Een kunstschilder moet als basis het schilderen als techniek beheersen. Het onderscheid dat gemaakt wordt tussen kunstenaar en technicus betreft de creativiteit. Bij de moderne technicus wordt het creatieve proces bijna onzichtbaar door de toegepaste wetenschap, productiemethoden, efficiëntie en doelgerichtheid. Voorafgaande aan, maar ook tijdens, een technisch project worden vaak methodes zoals brainstorm toegepast waar duidelijk creatieve momenten aanwezig zijn.
 
Bij aanvang van een technisch project, wordt eerst gezocht naar de voorwaarden waaraan het te maken object moet voldoen, de [[specificaties]]. Voorwaarden kunnen zijn: het beschikbare budget, de wensen van de toekomstige gebruikers, [[ethiek]] (het feit dat iets gemaakt ''kan'' worden, betekent niet dat het dus ook gemaakt ''moet'' worden) de fysieke of technische beperkingen.
 
Aan het eind van het project zal de technicus moeten aantonen dat zijn product aan de specificaties voldoet.
-->
 
<!--
=== Relatie met natuurkunde en wiskunde ===
In de techniek worden allerlei wetten van onder andere de [[natuurkunde]] en de [[wiskunde]] gebruikt om oplossingen te vinden. Waar nodig wordt de [[statistiek]] en de [[wetenschappelijke methode]] te hulp geroepen om tot een werkbare oplossing te komen. Als verschillende oplossingen mogelijk zijn, dan proberen technici een afweging te maken tussen de verschillende ontwerpkeuzes en de oplossing te kiezen die het best past bij de specificaties. Technici proberen zich voor te stellen hoe een technisch object zich zal gedragen als het gebouwd is. Hulpmiddelen die gebruikt worden zij daarbij onder andere: [[computersimulatie|computersimulatie]]s, destructieve testen en duurtesten. Middels dit soort tests probeertprobereert de technicus zich zo goed mogelijk te verzekeren dat het object zich net zo zal gedragen als voorspeld.
 
Het begrip '''techniek''' wordt in de politiek, sport en op andere terreinen ook wel gebruikt met als betekenis "bekwame uitvoering". -->
 
== VormenKènnisgebede vanbinne de techniek ==
== Technisch ontwerpen ==
* [[Agrarische techniek]]
Technisch ontwerpen is bijna altijd het zoeken naar het optimum bij tegenstrijdige eisen en omstandigheden. Daarbij kunnen de volgende zaken een rol spelen: afmetingen, vorm, gewicht, prijs, levensduur, onderhoudsvriendelijkheid, uiterlijk (mode!), lokale gewoonten, beschikbaarheid van geprefabriceerde onderdelen, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, milieueisen, transporteerbaarheid en, vanzelfsprekend, productieproblemen en beschikbare ontwerptijd.
Indien een geheel nieuw product wordt ontworpen dan moeten soms meerdere wegen uitgeprobeerd en weer verlaten worden, waarbij al zoekend een oplossing wordt gevonden die op de relevante onderdelen acceptabel is.
 
== Vormen van techniek ==
:''Zie ook [[Technische wetenschappen]] voor een overzicht van de kennisgebieden binnen de techniek.''
* [[Autotechniek]]
* [[Akoestiek]]
* [[Boewkunde]]
* [[Biotechniek]]
* [[Chemische technologie]]
* [[Civiele techniek]]
* [[Computertechniek]]
* [[Elektrotechniek]]:
* [[Geotechniek]]
* [[Grafische techniek]]
* [[InformatietechniekElektrotechniek]]
** [[MetaaltechniekElektronica]]
** [[Systeimtheorie]]
* [[Militaire Systemen en Technologie]]
** [[Reigeltechniek]]
** [[Informatietechniek]]
** [[Computertechniek]]
** [[Elektrische machines]]
** [[Transformator]]e
* [[Fotografie]]
* [[Houtbewirking]]
* [[Informatica]]
* [[Installatietechniek]]
* [[Maritieme techniek]]
* [[Mechatronica]]
* [[Militaire techniek]]
* [[Luchtvaart]]
** [[Ruimtevaarttechniek]]
* [[Ongerhoud]]
* [[Procestechniek]]
** [[RegeltechniekProcesautomatisering]]
* [[Ruimtevaarttechniek]]
* [[Revalidatietechniek]]
* [[Robotica]]
* [[Technische natuurkónde]]
* [[Telecommunicatie]]
* [[Werktuugbouwkónde]]
** [[Autotechniek]]
 
[[Categorie:Techniek| *]]
== Zie ook ==
Enige verdere onderwerpen gerelateerd aan techniek zijn:
* [[Computer Aided Design]] (CAD)
* [[Gereedschap]]
* [[Reverse engineering]]
* [[Sociotechniek]]
* [[Spitstechnologie]]
* [[Hightech (industrie)|Hightech]]
* [[Technologie]]
* [[Technofilie]]
* [[Technofobie]]
 
{{Wikiquote}}
{{Appendix}}
{{Woordenboek}}
 
[[Categorie:Techniek| ]]
[[Categorie:Onderwijs in Nederland]]
[[Categorie:Technische wetenschappen]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Techniek"