Aerdweitesjappe: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Legobot (Euverlèk | biedrages)
K Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q8008 (translate me)
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{Link Portaal:Aardwetenschappen}}
{{dialek|Nuts}}
{{Gesproken Wikipedia klein|Aardwetenschappen.ogg|1019922}}
'''AardweitesjappeAardwetenschappen''', somsook ouchwel '''geoweitesjappegeowetenschappen''' genoemd, is de verzamelnaam veurvoor alle weitesjappe[[natuurwetenschap]]pen die de planeet [[aarde (planeet)|aardeAarde]] besjtuderebestuderen.
 
== Omschrijving ==
AardweitesjappeAardwetenschappen omvat de traditionele weitesjappewetenschappen zoasals [[geologie]], [[fysische geografie]], [[geofysica]] en [[ingenieursgeologie]], die zich veuralmet name met gesjteintede [[lithosfeer]], de gesteenten en häörhaar ontsjtaoënontstaan en gedrag bezig houtebezighouden. MerMaar behauvebehalve gesjteinteop gesteenten richt aardweitesjappeaardwetenschappen zich ouchook op de [[atmosfeer]], [[water]] en [[ies]]ijs. DaoëromDaarom behurebehoren aouchook weitesjappewetenschappen asals [[hydrologie]], [[glaciologie]], [[meteorologie]], [[klimatologie]], [[hydrografie]], [[geodesie]] en [[oceanografie]] tot de aardweitesjappeaardwetenschappen. De geografie die zich richt op de [[biosfeer]] heet [[biogeografie]]. Vaak wordt dit tot de [[biologie]] gerekend, waar het een aanzet tot de [[oecologie|ecologie]] vormde.
 
WeitesjapsrichtingeWetenschapsrichtingen asals [[natuurkunde]], [[sjeikundescheikunde]], [[wiskunde]] en [[biologie]] dragedragen hölpmiddelehulpmiddelen en gereidsjappegereedschappen aan.
 
OmdatAangezien de aarde eineen [[planeet]] is, kinnekunnen de aardweitesjappeaardwetenschappen ouchook asals 'neen tak van de [[planetologie]] bejouwtbeschouwd wereworden. AardweitesjappelikeAardwetenschappelijke [[kennis (wetenschap)|kennis]], enmet veuralname [[geomorfologie]], weurtwordt bevoorbildbijvoorbeeld ouchook toegepastoegepast bievoor 'tde zeukezoektocht naoënaar sjporesporen vavan water, sjnieësneeuw en iesijs op de planeet [[Mars (planeet)|Mars]].
 
Zoals bij alle wetenschappen wordt binnen de aardwetenschappen de [[wetenschappelijke methode]] gehanteerd: men doet waarnemingen (of verzamelt gegevens), formuleert een hypothese, leidt een voorspelling af en toetst deze. In de aardwetenschappen spelen gegevens een kritische rol in het formuleren en testen van hypothesen[[hypothese]]n.
<!--
Zoals bij alle wetenschappen wordt binnen de aardwetenschappen de [[wetenschappelijke methode]] gehanteerd: men doet waarnemingen (of verzamelt gegevens), formuleert een hypothese, leidt een voorspelling af en toetst deze. In de aardwetenschappen spelen gegevens een kritische rol in het formuleren en testen van hypothesen.
 
== Aardwetenschappen studeren ==
==Toepassingen aardwetenschappelijke kennis==
TU Delft - [http://www.tudelft.nl Technische Aardwetenschappen] <br />
Aardwetenschappelijke kennis wordt veel toegepast in de winning van [[fossiele brandstoffen]] zoals [[aardolie]] en [[aardgas]], de [[civiele techniek]] (denk aan bijv. [[tunnel]]s), en de [[landbouw]]. Ook het voorspellen van rampen als [[aardbeving]]en en [[vulkaanuitbarsting]]en behoren tot het werkterrein.
Universiteit Utrecht - [http://www.uu.nl/bachelors/AW Aardwetenschappen] <br />
Universiteit van Amsterdam - [http://www.studeren.uva.nl/aardwetenschappen Future Planet Studies]<br />
Vrije Universiteit Amsterdam - [http://www.falw.vu.nl/aardwetenschappen Aardwetenschappen] <br />
Wageningen Universiteit - [http://www.bbw.wur.nl/NL/ Bodem, water en atmosfeer]<br />
 
Binnen het vakgebied van de aardwetenschappen vallen ook enkele van de mondiale milieuvraagstukken : is er sprake van een globale temperatuurstijging als gevolg van het [[broeikaseffect]]? Wat zijn de gevolgen van deze temperatuurstijging voor een toekomstige [[zeespiegelstijging]]? Hoe zit het met het [[ozongat]] boven de [[zuidpool]]? Hoe vinden we voldoende [[drinkwater]] voor iedereen?
-->
 
== Vakgebieden binnen aardwetenschappen ==
== Vakgebede binne aardweitesjappe ==
HieóngerHieronder volgt eineen liestalfabetische lijst van vakgebedevakgebieden binnebinnen de aardweitesjappe:aardwetenschappen.
 
* [[Bodemkunde]]
{{Kolommen2|Kolom1=
* [[Biogeologie]]
* [[Biogeografie]]
* [[Bodemkunde]]
* [[Fysische geografie]]
* [[Geoarcheologie]]
Regel 26 ⟶ 32:
* [[Geodesie]]
* [[Geofysica]]
* [[Geologie]]
* [[Geografie]] (aardriekskunde)
* [[Geomorfologie]]
* [[Geologie]]
* [[Glaciologie]]
* [[Hydrografie]]
* [[Hydrologie]] <!--, waaronder de studie van het oppervlaktewater -->
* [[Ingenieursgeologie]]
* [[Klimatologie]]
* [[Kwartairgeologie]]
* [[Limnologie]]
* [[Meteorologie]]
| Kolom2=
* [[Mijnbouwkunde]]
* [[Milieukunde]]
* [[Mineralogie]]
* [[Oceanografie]]
* [[Paleobotanie]]
* [[Paleoceanografie]]
* [[Paleoklimatologie]]
* [[Paleontologie]]
* [[Paleozoölogie]]
* [[Petrologie]]
* [[Kwartairgeologie]]
* [[Regionale geologie]]
* [[Sedimentologie]]
* [[Seismologie]]
* [[Speleologie]]
* [[Stratigrafie]]
* [[Vulkanologie]]
}}
Sommige van deze vakgebieden hebben raakvlakken met andere wetenschappen. Fysische geografie valt bijvoorbeeld zowel onder aardwetenschappen als onder [[geografie]], en biogeologie en paleontologie vallen ook onder [[biologie]].
 
== Toepassingen aardwetenschappelijke kennis ==
AardwetenschappelijkeAard-wetenschappelijke kennis wordt veel toegepast in de winning van [[fossiele brandstoffen]] zoals [[aardolie]] en [[aardgas]], de [[civiele techniek]] (denk aan bijv.bijvoorbeeld [[tunnel]]s), en de [[landbouw]]. Ook het voorspellen van rampen als [[aardbeving]]en en [[vulkaanuitbarsting]]en behoren tot het werkterrein.
 
Binnen het vakgebied van de aardwetenschappen vallen ook enkele van de mondiale milieuvraagstukken : is er sprake van een [[opwarming van de Aarde|globale temperatuurstijging]] als gevolg van het versterkte [[broeikaseffect]]? Wat zijn de gevolgen van deze temperatuurstijging voor een toekomstige [[zeespiegelstijging]]? Hoe zit het met het [[ozongatgat in de ozonlaag]] boven de [[zuidpool]]? Hoe vinden we voldoende [[drinkwater]] voor iedereen?
 
== Zie ook ==
{{Zusterproject klein
| commons = Category:Earth sciences
| commons titel =
| wikispecies =
| wiktionary = aardwetenschappen
| wikiversity =
| wikibooks =
| wikisource =
| wikiquote =
| wikinews =
| wikidata =
| wikivoyage =
}}
* [[Geologische tijdvakken]]
* [[Datering]]smethoden
* [[Gesteente]]
* [[Grondsoort]]
* [[landenLanden van de wereld|landen]] -->
* [[Lijst van termen uit de aardwetenschappen]]
 
{{Gesproken Wikipedia|Aardwetenschappen.ogg|1019922}}
<!--
{{Navigatie aardwetenschappen}}
==Zie ook==
*[[Geologische tijdvakken]]
*[[Datering]]smethoden
*[[Lijst van termen uit de aardwetenschappen]]
*[[Lijst met grondsoorten en gesteenten]]
*[[landen van de wereld|landen]] -->
 
[[Categorie:Aerdweitesjappe|*Aarde]]
[[Categorie:Aardwetenschappen| ]]
[[Categorie:Milieuwetenschappen]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Aerdweitesjappe"