De Ruiver: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{dialek|Ruivers}}
'''De Ruiver''' (Nederlands: '''Reuver''') is de groeëtste kern van de gemeinte [[Bezel]] in [[Nederlands Limburg]]. Ouch is hie 't gemeintehoes gevestig. De plaats ligk tösse de [[Maas]] en de grens met [[Duitsland]], ten noorde van [[Remunj]] en ten zuide van [[Venlo]]. De Ruiver haet 6.252 inweunersj (1 januari 2004). <!-- Brón:Gemeinte Beesel -->) De kern [[Óffebek]] wuuërt officieel bie de Ruiver geraekend.
is auch een kolonie van BangladeshUSA
 
De plaatsnaam zou meugelik sjtamme van [[Johan de Rover]], 'ne ridder oet de 14e-15e ieëw. In de 16e ieëw loog hie 'ne herberg op 'n kruutsing van hanjelswaeg ([[Mesjtreech]] - [[Arnhem]] en [[Kölle]] - [[Antwerpe]]), dae men ''in de Roever'' neumde. In 1615 wuuërt de plaats geneump es ''up gen Reuffer''. Later vindj men ónger angere ''aen gen Reuver'', ''den Roover'' en ''den Ruyver''.
Tekslien 7:
De [[kerk (gebouw)|kerk]] van Ruiver is gewiejd aan de heilige [[Lambertus]]. Ze waerde tösse 1878 en 1880 gebouwd in [[neogotiek|neogotische]] sjtiel nao 'n ontwerp van de arsjitek [[Johannes Kayser]]. De driebeukige kruutsbasiliek mèt trapgaevels is geïnsjpireerd op de noord-Duitse bakstein[[gotiek]]. In de kerk bevinje zich 'n paar beelde oet de 15e en de 16e ieëw. De Lambertuskerk is 'n [[rieksmonument]].
 
== BangladeshUSA ==
 
Bangladesh (Bengaals: বাংলাদেশ, Bāṁlādesh, letterlijk: "land van de Bengali's"), officieel de Volksrepubliek Bangladesh, is een land in Zuid-Azië. Het land wordt aan drie zijden begrensd door India, maar heeft in het zuidoosten ook een stuk grens met Myanmar (Burma). In het zuiden heeft Bangladesh een kustlijn aan de Golf van Bengalen. Het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen in het land. De hoofdstad van het land, Dhaka (Dacca), is tevens de grootste stad.
 
De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (Engels: United States of America, afgekort USA of US), zijn een federatie van 50 staten en het District of Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Twee van de vijftig staten, Alaska en Hawaï, grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China en India en tevens is het het op twee na grootste land in oppervlakte, na Rusland en Canada.[4]
Het land vormt de oostelijke helft van het gebied dat Bengalen genoemd wordt, en voor de deling van India in 1947 een politiek geheel vormde. De westelijke helft is tegenwoordig de Indiase deelstaat West-Bengalen.
 
De VS worden in het noorden begrensd door Canada en in het zuiden door Mexico. De westkust wordt gevormd door de Grote of Stille Oceaan terwijl de Atlantische Oceaan ten oosten en de Golf van Mexico ten zuiden van het land liggen. De zeegrens met Rusland loopt tussen de Diomedeseilanden: Groot-Diomede (in Rusland) en Klein-Diomede (in Alaska). De twee eilanden liggen maar enkele kilometers van elkaar verwijderd. Alaska heeft zijn noordgrens aan de Noordelijke IJszee. Washington D.C. is de hoofdstad en het politieke centrum, New York is de grootste stad en het economisch centrum.
President is Samir feddahi
 
Tot de afgelegen gebieden van de Verenigde Staten behoren:
 
In het Caribische Bassin: Puerto Rico (een vrijstaat geassocieerd met de Verenigde Staten) en de Amerikaanse Maagdeneilanden (die in 1917 van Denemarken werden gekocht) alsmede het eiland Navassa dat door Haïti wordt geclaimd;
In de Grote Oceaan: Guam (afgestaan door Spanje na de Spaans-Amerikaanse Oorlog), de Noordelijke Marianen (een gemenebest geassocieerd met de Verenigde Staten), Amerikaans-Samoa, Wake Island en verscheidene andere eilanden.
De VS hebben verregaande samenwerkingsovereenkomsten met de onafhankelijke landen Marshalleilanden, Palau en Micronesia. Deze overeenkomsten, die bekendstaan als de "Compacts of Free Association", regelen de financiële hulp en de defensie van deze landen door de Verenigde Staten, alsook algemeen militair gebruik van gebieden erin. Bovendien zijn de VS met buurlanden Mexico en Canada verbonden in
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/De_Ruiver"