Valuas: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (Euverlèk | biedrages)
K Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2801326 (translate me)
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 4:
 
== Verhaol ==
De stad Venlo zoei in het't jaor [[96]] nao Christus gestich zien door Valuas (in het Venlose dialek '''Flujas'''). Nao 'nne verlore oorlog met de naoburige stam de [[Chamaven]] (kièk heejveur nao [[Publius Cornelius Tacitus|Tacitus]]) vluchtte Valuas met zien getrouwe van het't [[Teutoburger Woud]] in zuudwestelijke richting nao 'n vruchbare streek aan de [[Maas]]. Dao leet hae hutte bouwe die hae ''Venlo'' neumde, waat volges de legende ''hoëgte in het moeras'' beteikent.
 
Nao eur doëd woorte ter ière van het stamhoof Valuas en zien vrouw groëte holtere standbeelde gemaak, die op 'nne naobeejgelaege heuvel woorte geplaats. Eur volgelinge, de Venlonaere, leete nog lange tièd veur brande beej deze standbeelde. Aan dit gebroèk dank de heuvel ziene huidige naam [[Lichtenberg (Venlo)|Lichtenberg]].
Tekslien 13:
Volgens Lambert Keuller is de burcht gebouwd in het jaar 96 A.D. door Valuas. Veuraafgaond aan het arrivere in de streek aan de Maas verlaere de Bructeren 'nne bloodige strièd in eur woeënumgaeving het Teutoburgerwoud, waonao de euverlaevende zich gedwônge zeen um in zuudelijke richting weg te trekke.
 
De börg môt zien gebouwd aan de huidige Alde Mèrt, op de zuudoësthook wao de Holtstraot en de Joèdestraot heejop oètkômme. In dit gebied môt ouk 't zwaortepunt hebbe gelaege van de toenmaligetoenmaolige nederzetting.
 
Later, in de vruuge middelièuwe, môt 't kastièl zien verdwene. HoewelHoewaal 't precieze moment van verdwiène neet is euvergeleverd, meint Keuller det dit is gebeurd in de 9e ièuw, wie de Vikinge noordwest-Europa plunderde. In de 13e ièuw ontstônd heej de huidige indeiling van de straote. De plek haet zelfs tot vaer in de 19e ièuw de naam de Burg gehalde.
 
== Stadsreuze ==
De reuzepôppe waere nog steeds beej feestelikhede door de straote van Venlo gedrage. HoewelHoewaal de naam Valuas in 1708 al ens is opgeteikend, gaon de pôppe pas nao 'n publikasie euver het gebroèk in [[1750]] algemein als de Bructer Valuas en zien vrouw door het't laeve. Daoveur woorte zeej ièuwelang as de bièbelse Goliath en zijn vrouw in de [[Processie|kerkelijke processie]] meigedrage. De [[Bisdom Remunj|bisschop van Remund]] leet weite det de ''versmaedelijcke'' pôppe van Goliath en zien vrouw meuste verdwiène. De Venlonaere woeije det neet en bedachte 't verhaol euver d'n houfman. Venlo haet eur ontstaonôntstaon dus neet aan Valuas te danke, maar Valuas zijnzien ièuwelange bestaon waal aan Venlo.
 
== Externe link ==
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Valuas"