Alphons Boosten: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K waore van Theo Boosten (zoon) en links aangepas
KGeen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{Dialek|Valkebergs}}
'''Alphons Boosten''' (gebore op 20 jan.-1893 in [[Mestreech en gesjtorve op 2-jan.-1951) ies 'ne [[Mestreech]]se architect, zoon van 'ne drökker. HaeBoosten ies vertegenwoordiger van 't nuuj boewe, 't [[functionalisme]]. Sjteit ónder invlood van [[Frank Loyd Wright]], [[Le Corbusier]] en [[Berlage]]. Zónder truuk te valle in neo-sjtiele griep 'r toch af en toe truuk op klassiekersj in de historie. Zien ièrsjte opvallende project ies de boew van de [[parochie]]kèrk van de patersj van 't [[Heilig Hart]] in Mestreech, miè bekènd es de ''Koepelkèrk''. Tege de traditie van de [[Katholiek]]e kèrkboew maak hae 'n radicaal óntwerp. 't Geboew weurt opgetrokke van beton en iezer en krieg 't uterlik van 'ne [[moskee]]. Vanwege kritiek weure de minarette (teurentsjes) op de heuk neet opgetrokke. Later zal Boosten nog 20 kèrke óntwerpe, woavan d'rsj 18 in [[Limburg]] liegke. Zien sjpecialiteit liek dèks in 't gebruuk van markante elemente: tores, daakeuversteke, erkersj, daakkapelle en sjouwe.
In de 30 jaor, dat 'r es architect wèrk, óntwerp 'r neve kèrke diverse [[kloaster]]sj, sjoale, winkele, weuninge en villa's. De indeilinge maak hae zoa functioneel, dat ze tot op de daag van vandaag mèt klein aanpassinge te gebruke zint.
Hae veurt restauraties oet o.m. aan de kathedraal van de [[heilige]] [[Christoffel]] in [[Remunj|Remung]] nao de [[Twiède Waereldoorlog]]. Hae óntwörp ouch 't decor van de [[Passiesjpel]]e in [[Tegele]].
Tekslien 6:
==Werk==
* Koepelkèrk in Mestreech in samewèrking mèt [[Jos Ritzen]] (ca 1920)
* Sint [[Angela]]sjoal in [[Sjaan]] (Scharn) (1922)
* Villa in [[NuiehageNuienhage]] ([[Lankgraaf]])
* Sint [[Joep]] (Jozef)kèrk in [[Stein|Sjtein]]
* 1929 Kèrk in [[Blerhei]], ([[Kirchroa]])
Tekslien 20:
* Sint Jozefkèrk in [[Brokem]] (1933)
* Villa in [[Sjènne]]
* Woonwiek in [[Broensem]] (Brunssem)
* Villa van 't sjrieversjechpaar [[Marie Koenen]] en [[Felix Rutten]] in [[Gäöl]] (Geulle)
[[nl:Alphons Boosten]]
 
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Alphons_Boosten"