De Ruiver: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
K Danke veur 't umzètte in 't Ruiversj. Nog 'n paar dingskes in de Veldeke-sjpelling gezat.
Tekslien 1:
{{dialek|Ruivers}}
'''Oppe Ruiver''' (Nederlands: '''Reuver''') is de groeëtste kern van de gemeinte [[Beesel]] in [[Nederlands Limburg]]. AuchOuch is hie 't gemeintehoes gevestig. De plaats ligklik tösse de [[Maas]] en de grens met [[Duitsland]], ten noorde van [[Remunj]] en ten zuide van [[Venlo]]. De Ruiver haet 6.252 inweunersj (1 januari 2004). <!-- Brón:Gemeinte Beesel -->) De kern [[Offebèk]] wuuërdwuuërt offisjeelofficieel bie de Ruiver geraekend.
 
De plaatsnaam zou meugelik sjtamme van [[Johan de Rover]], unne'ne ridder oet de 14e-15e ieëw. In de 16e ieëw loog hie unne'ne herberg op 'n kruutsing van hanjelswaeg ([[Mesjtreech]] - [[Arnhem]] en [[Kölle]] - [[Antwerpe]]), dae men ''in de Roever'' neumde. In 1615 wuuërdwuuërt de plaats geneump es ''up gen Reuffer''. Later vingk men ongerónger angere ''aen gen Reuver'', ''den Roover'' en ''den Ruyver''.
 
De [[kerk (gebouw)|kerk]] van Ruiver is gewiejd aan de heilige [[Lambertus]]. Ze waerde tösse 1878 en 1880 gebouwd in [[neogothiek|neogothische]] sjtiel nao un'n ontwerp van de arsjitek [[Johannes Kayser]]. De driebeukige kruutsbasiliek metmèt trapgaevels is geïnsjpireerd op de noord-Duitse bakstein[[gothiek]]. In de kerk bevinje zich 'n paar beelde oet de 15e en de 16e ieëw. De Lambertuskerk is 'n rieksmonument.
 
Ten oeëste van Ruiver ligklik de buurtsjap [[RonckensteinRonkenstein]], det 'n besjermp dörpsgezich is.
 
Ruiver haet sinds [[1865]] 'n sjtasie aan de sjpoorlien [[Venlo]] - Remunj. 't Sjtasiegebouw is van 't type [[SS 5e klasse]].
 
De [[vastelaovesvereiniging]] van De Ruiver het V.V. de WindjbuujelsWindjbujels.
 
Nao de Ruiver is 't [[Reuverien]], 'n aafzettingslaog oet 't [[plioceen]] geneump.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/De_Ruiver"