Wim Heijmans: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nederlandse teks weg (die sjteit op de externe link), klein bietteke aangevuld mèt wat waor toegevoog (poging tot Kirchröadsj van miech gaere controlere!)
Tekslien 1:
{{dialek|Kirchröadsj}}
'''Wim Heijmans''' ([[1947]]) woent en sjrieft in [[Kirchroa]] en in 't [[Kirchröadsj]]. Heë sjrieft vöal vuur toneel mar óch vuur [[Veldeke]]. BisHeë òpwoeët d'rjeboare daagin vade huu,wiek hat[[Holz]] heëen òchwoende alledoa tekstebis van1977, allewie lidsjer vanheë d'rnoa [[Jack Vinders|Jack VindersjHaanrade]] uvverzatstverhüsde. Heë is sjoeëlmeester. Heijmans hat tswai moal
d’r Jroeës-Limburgse Veldeke Lieteratoer-pries krèje (1999 en 2002).
 
==Bibliografie== Heë hat nit de lidjer van d'r Jack Vindirsj uvverzatst. Mar waal tekste jesjrève vuur 't Nicol van Weert-Deitz, Nicol Offermans, Joyce Ploum, d'r Rick Vodeb, Frans Knauf, 't Famillieë-koer Blijde Boodschap, 't Volkstoneel, Excelsior, Café-Tiejater Kriek, de Basissjoeële De Blijde Boodschap, De Veldblom, en D'r Blokkenberg. Heë wirket doabij tsezame mit de komponiste Jo Handels, Wiel Hamers, Patrick de Groot, Harrie Brouwers, Harrie Pantus, en John Jeninga.
* ''Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü'', deel 42 van de [[LiLiLi]].
 
==Bibliografie==
Over Wim
* ''Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü'' (jesjiechtens, deeldeil 42 van de [[LiLiLi]].):
-** de naat van de blauw klone
** sjtille sjtee (Veldeke Lieteratoer-pries 1999)
-** herfsreën óp ’t maïsveld
** sjtoafe tèsj (Veldeke Lieteratoer-pries 2002)
-** jeronne sjrai
-** ’t Stella
-** Tannenbaum
-** de jroeëse oerekinger
-** wiesse moer
 
==Externe link==
Een intensiteit die je zelden ziet, bijna organisch,’ zo beschreef voorzitter Jo Wijnen ‘De sjtoafe tèsj’, het verhaal van Wim Heijmans waarmee hij in 2002 voor de tweede maal De Groot Limburgse Dialectprijs van Veldeke won. Eerder deed hij dit in 1999 met passages uit de monoloog ‘Sjtille Sjtee.’ Met ‘De naat van de blauw klone’, de eerste monoloog van Wim, kreeg het Kerkraadse Café-Tiejater Kriek in drie categorieën nominaties voor de meeste opmerkelijke productie van de Limburgse Federatie Amateurtoneel. In de categorie mannelijke hoofdrol en publieksgerichtheid werd de eerste prijs toegekend.
*[http://www.veldblom.nl/wim%20home.htm Dialekt-educatie ‘plat reëtóp’ – Wim Heijmans]
 
[[Category:Limburgstaolege sjriever|Heijmans]]
‘Dit verhaal is een soort lovestory met elementen van het sprookje en volksverhalen. Liefde is hier in de overkoepelende thematiek en wordt gekoppeld aan verlangen, diep leed, waanzin en dood. Wat precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk, waardoor de spanning alleen maar opgebouwd wordt. De lezer weet alleen dat een vrouw en een man die op zoek zijn elkaar vinden, en elkaar ook weer verliezen door de dood van de man. Maar zelfs dat is niet zeker, altijd blijft de vraag: wat gebeurt er of is er gebeurd. Dit resulteert in een grote spanningsboog, die in ruimtelijke uitwerking nog versterkt wordt door de drukkende hitte en de hallucinerende beelden. Een voorbeeld van zo’n beeld is de passage waarin een jong koppel in ’t licht van een maïscombine opduikt: is dit een droom, is dit een hallucinatie of is dit reëel? Tegelijk geeft dit beeld de grote literaire verbeeldingskracht weer van de schrijver, die meer van dit soort filmische passages in zijn verhaal heeft verwerkt. Niet alleen de originele, experimentele verwerking van liefdesthematiek, maar ook het taalgebruik, met mooie zinnen en levendige dialogen maken dit verhaal tot een van de beste stukken Limburgs dialect.’
[[Category:Kirchroa|Heijmans]]
 
Dit juryrapport van de monoloog ‘Herfsreën óp ’t maïsveld’, waarmee hij in 2001 de tweede prijs bij Veldeke won, typeert de persoon van de Limburgse auteur Wim Heijmans. De in 1947 geboren leraar toont engagement in zijn werk. ‘Het is niet belangrijk wat je hebt, maar hoe je bent.’
‘Wil je in de mensen komen, moet je in hun taal komen’ is zijn pedagogische visie. Daaruit volgt het belang van het Limburgse dialect. In de geborgenheid van de moederschoot zijn gevoelens klanken geworden.
Als columnist schreef hij voor Limburg-On-Line en de uitgeverij Zwijsen, Tilburg. Sinds 1993 is hij als vertaler en bewerker van toneelstukken verbonden aan het Volkstoneel in Kekrade. Bij Veldeke is hij lid van de commissie educatief en publiceert hij regelmatig in hun tijdschrift. In de Veldeke Literair Reeks deel 11, staan passages uit Sjtille Sjtee en deel 12 zijn gedicht ‘Tsenke’.
De eenakter ‘D’r jank’ is opgenomen in het boek ‘Alles Theater’. Met zijn verhaal ‘Jeweun’ maakt hij deel uit van de bundel ‘Sjrieve is blieve’.
In de loop van 2004 is zijn verzameld werk uitgekomen onder de titel ‘Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü. Dit boek met zijn drie monologen en verhalen, waaronder de bekroonde wordt uitgegeven bij Uitgeverij Tic, Maastricht. Dit boek staat op de Limburgse Literaire Lies.
 
 
Inhoud van ‘uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü’ :
-
- de naat van de blauw klone
- sjtille sjtee
- herfsreën óp ’t maïsveld
- sjtoafe tèsj
- jeronne sjrai
- ’t Stella
- Tannenbaum
- de jroeëse oerekinger
- wiesse moer
 
geboren: 1947 in de Kerkraadse wijk de Holz, woonde er tot 1977, verhuisde naar een andere Kerkraadse wijk: Haanrade
 
sinds 1969 onderwijzer aan de b.s De Blijde Boodschap (na een fusie in 1994: b.s. De Veldblom) in het Rolduckerveld.
 
begin jaren zeventig medeoprichter van de projectgroep Sjersjee (onderwijsprojecten met geëngageerde inhouden in een omlijsting van muziek, zang, toneel, film, dans, enz.)
 
1989: samen met Wim Kierkels de oprichter en drijvende kracht achter het Café-Tiejater Kriek
 
vormt samen met Angelina Krichelberg-Spaubeck de vertaalgroep van de St.Volkstoneel Kerkrade
 
werkt mee aan symposia in de gezondheidszorg met theater-invulling
 
2005: zijn Sinterklaasverhaal ‘Sinterklaas en het verloren hoefijzer’ wordt verfilmd bij L1-tv.
 
2005: ‘Astrid’ is opgenomen in de bundel Sjrief Plat – Limb. gedichte en verhaole van de uitgeverij Tic- Lilili no.51
 
 
D’r Wim Heijmans is sjoeëlmeester.
Heë sjrieft jesjiechtens die vroeë maache,
noa losse dinke en d’r jesjmak van de
sjproach vol oes losse preuve. Uvver
dreume die alles mit de wirkliegheet
tse maache hant, uvver de wirkliegheet
die alles mit de fantasie tse maache
hat. Nit vuur nuus hat heë al tswai moal
d’r Jroeës-Limburgse Veldeke Lieteratoer-
pries krèje.
Mit ‘Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü’
zint de jesjiechtens die d’r Wim Heijmans
uvver de joare hat oesbraad endlieg
jezammeld. En natuurlieg sjteet hei d’rin
alle werk woamit heë prieze hat verdeend.
(Paul Weële, uitgeverij Tic)
 
kiek óch noa: www.veldblom.nl (wim-column en links:Wim Heijmans)
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Wim_Heijmans"