De Plenkert: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
foto debie
KGeen bewerkingssamenvatting
Tekslien 1:
{{dialek|Valkebergs}}
[[Aafbeilding:VuursjteinmiengankPlenkertwkped05.JPG|thumb|250px|right|Vuursjteinmien in de blinkende mergelberg in de Plenkert]]
'''De Plenkert''' ies 'n buurtsjap in [[Valkeberg (plaats)|Valkeberg]] in [[Nederlands Limburg|Zuud-Limburg]]. Tot 1940 huèrde-n 't bie de gemeinte [[Houtem]].
De naam geit truuk nao 't woord blenk of blink, dat aangeuf dat get opvallend (wiet) aafsjtiek. Dat ies de blinkende sjtiele [[mergel]]berg, aan ein zie van de Plenkertweeg, dae door de daoveur geboewde hoezer teveursjien kump.
Tekslien 8:
In dees buurt bevingk ziech, aan de [[Geul]], op de plaats van 'n veurmalige [[polfermeule]], [[beerbroewerie]] ''De Leeuw''. Zie haet hie 'n eige waterbrón. De productie weurt in 2005 verplaats nao 't [[Belsj]]. Neve de broewerie liek de veurmalige sjtoumwesjerie van Valkeberg.
 
Get wiejer, riechting [[Geulem]] zint in 't begin van de 20e ièw replica van [[Romeins]]e [[CatacombeKatacombe]] in de mergelberg oetgehouwe. Ze zint te beziechtige.
 
Riechting [[Boete de Paort]] sjteit 'ne sjtatige villa, in mergel opgetrokke, in klassieke sjtiel: ''Villa Alpha''. Hie-neve bevingk ziech 't 15-Februaripleintsje, dat zien naam dank aan de ièrsjte akte woa-in de naam ''Falchenberch'' geneump woortweurt op 15 februari in 1154. Van hie geit 'ne sjtiele trap riechting Polferbösj, Kuurpark en [[Casino]]. In de Polferbösj, daendae ziene naam te danke haet aan de veurmalige Polfermeule, ies in 1916 'n opelochtheater oet de mergelberg gehouwe. In de dao-op volgende jaore, tot in de jaore 60 van de 20e, ièw vóngevinge hiè oetveuringe plaats in de vörm van [[opera]]'s, [[operette]]'s, toneel en [[musical]]s ónder 't beheer van Valkenburg-Omhoog. De ingank van dat Rotspark liek sjuin tegeneuver 't hudige multifunctioneel centrum ''de Polfermeule'' (oet 2002). Neve dae entree, mèt twiè weuste mergele pilere en 'n breer mèt waope daotösje, sjteit in de helling de mergele villa ''Rozenheuvel'' oet 't begin van de 20e ièw. Boewhièr waor Alphons Diepen, initiatiefnummer van 't Rotspark.
 
Ouch inIn de Plenkert bevingk ziech ouch 't zoageneump [[Protestant]]s kèrkske oet 1898. 't Ies opgetrokke in baksjtein, verseerd mèt mergele elemente. D'n tore ies gedèk mèt leije. Achter 't geboew bevingk ziech 'n [[graaf]]kapel in de mergelberg. In 't kèrkske ies noe 'n restaurant in gevestig.
 
De basissjoal van Valkeberg-centrum, ''de Plenkert'' geneump, ies geboewd in 1980 ongevaer op de plaats woa dao veur de jóngessjoal sjtóng, kort (bie de [[Geul]]).
 
[[Kategorie:Valkeberg]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/De_Plenkert"