Alleke versjèl tösje versies

2.067 bytes toegeveug ,  11 jaar geleden
gein bewirkingssamevatting
K (robot Erbij: ro:Alken)
|}
 
'''Alleke''' (Int goet neiderlans: '''Alken''') is een pla.k en gemeinte in de Belgische provinse Limburg. ([[Bèlsj Limburg]])..De gemeinte lit djus ten zuide van de provinse haufdstad Hasselt. Alleke hèt meir dan 11.000 inwoiners. Dei jaonne Alkenèrre geheite. De patraunhellege is Sint-Aldegon. Alleke is vorral bekand vor zen broawerei en het bier ([[beer]]) [[Cristal Alken]] da doewe gebraud joent.
'''Alleke''' (Hollandse naom: '''Alken''') is e duerp en gemeinte in Bels Limburg. ([[Bèlsj Limburg]]).
==Geschiedenis==
De gemeinte hèt meir dan 11.000 einwoiners.
Doewe jo.nt vor de joste kèr van Alleke gespro.ke in 1066 onder de naom “Alleche”. Vanaof 1180 is het offisjeil “Alken” ma de minse zegge nog dèk “Alleke”. Alleke was tuun een Luiks eingesloite gebiedje ([[enclave]]) van het Prinsbisdom Luik ([[Prinsbisdóm Luuk]]) in het graofschap Laun. ([[graafsjap Loeën]]). Vaul prinsbisschoppe haa hè-je e zaumerverblè-jf.
 
==Kernen==
Alleke is vorral bekand vor zen broawerei en het bier ([[beer]]) [[Cristal Alken]]
De gemeinte hèt gèn deilgemeinte. Doewe zèn boawte het Centrum nog twie kernen: Terkoes en Sint-Juires. Alleke Centrum lit in het oiste van de gemeinte (teige Hasselt en Welle) Ze is geweid an Sint-Aldegon en is de adste paroche. Het gemeintehoaws, het OCMW en de mètste winkels liege hè-je. Sint-Juires lit in het zuide teige Sint-Trui-je en Noawerkerke. De paroche is geweid an Sint-Juires, die-je bekand is van het verhaol: “Sint- Juires en den draok”. Terkoes likt in het noordweste van de gemeinte, teige Hasselt en Noawerkerke. De naom kumt van e aad wo.d da “moerassig gebied” wielt zegge. Doewe is nog e klein gebiedj e rond de staosse. Ma da is naut volleideg ontwikkeld. De staosse zelf is gesloite.
da doewe gebraud joent.
==Wa vielt doewe te bezin?==
 
Alleke is vorral bekand vor zen broawerei en het cristalbier. Ma is oech bekand vor zen kasteile, kapellekes (onder a.ndere de Sint-Juireskapel) en wettermuilens. Vo.ders hei-je nog het sport- en speilpark “ De Alk”. Dat lit tuesse de Klein en de Graute Herk. Wandele koei-je in de Mombeikvallei en doewe zèn oech nog een paower roetes oawtgestipppeld vor vilau te jaoge.
==Historie==
==Het wo.peschield Sint-Aldegon==
Alleke jo.nt vor de joste kèr vernumd in 1066 AC es '''Alleche'''.
Sinds 24 feibroewaore 1981 hèt de gemeinte e wo.penschild. Het is een naturlekklui-jreg bo-sbeild van Sint-Aldegon teige ne roi-je aagtergrond. Een witte dauf hield ne witte sluier bo.ve het hui-jt van de abdis. Sint-Aldgon hèt het wit onderkleid van de Benedicinesse aown. In her rè-chterhand hield ze ne gauwe boek en in her leinkerhand ne ne gauwe staf. Aachter huerre kop hèt ze een gauwe nimbus en bo.ve is er een omleigkaumende dauf.In de Sint-Aldegondislaan stit her kapel. Ze joent op 30 jannewaore gevierd en ze jo.nt anbi-je teige de ka.nker.
Al vanaof 1180 jo.nt de naom offesjeil Alken ma de minse zèn Alleke blè-jve zegge.
==De Alkense vla.g==
 
De Alkense vlag bestit oawt drei platte bein: raud, wit en gi-jl. Ze is offisjeil sinds 24 feibroewaore 1981
Alleke was ein [[enclave]] van het Prinsbisdom Luik ([[Prinsbisdóm Luuk]]) in het graofschap Laun ([[graafsjap Loeën]]).
Vaul Prinsbisschoppe ha hè-je hun zaumerverblè-jf.
 
==Extern linke==
Anonieme gebroeker
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/201073"