Vastelaovend in Nederlands Limburg versjèl tösje versies

aanv. hoeigeit oet Sjinveld
K (Hersjtèld tot de versie nao de lètste wieziging door DSisyphBot.)
(aanv. hoeigeit oet Sjinveld)
Nao de jaore 60 van de 20e ièw zint 'r ummer miè en vreuger carnavalsactiviteite biegekómme: Zoa-es:
* ''' Sjtart carnavalsseizoen''': Dat vingk plaats op de [[11e_van_de_11e]] op [[11 november]].
* In [[Sjinveld]] laote ze de '''Hoeigeit''' op, 'n kartonne geit mèt 'n gebreide udder. Op de plek woa zie terech kump, were de luuj die de geit vinge oetgenuèdig um nao de vastenaovendviering te kómme. 'n Aangepas geiteleedsje weurt bie die activiteit gezónge.
* '''Narre-universiteit''': In [[Mestreech]] besjteit de [[N.U.L.]]: de Narre-Universiteit Limburg. Aan dees 'universiteit' besjteit de meugelikheid um te 'promovere' tot Doctor Humorisch Causa.
* ''''t LVK''': 't [[Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer]], 'ne jaorlikse wedsjtried veur de bèste Limburgse carnavals[[sjlager]].
* '''Optochte''': Neve groate optochte, dörpsoptochte, kingeroptochte, sjoaloptochte en familie-optochte vinge d'r diverse thema-optochte plaats zoa-es de lempkesoptoch in [[Valkeberg]], 't klone-trèkke en kloneconcour mèt podiumartieste in [[Kirchroa]]. Get name van klone-groepe: ''Jemuutlich beklopt'', ''Vol doa'', ''Klaboetsterbiere'', ''Ummer umjedeuft''.
* '''De aafsjleting''': Nao 2002 vingk in [[Gulpe]] de verkezing van de ''vastelaovesvierder van 't jaor'' plaats. Hie traeje ouch podiumartieste op. Um twelf oer weurt de vastelaovend aafgesjlote mèt ´t verzoepe van ´t Maske. Saer 2008 weurt in [[Meersje]] op de mert, naodat d'r verkezinge plaats höbbe gevónge, de ''Vastelaoves top 111'' ten gehuère gebrach, deils mèt optraejes van winnende artieste.
* '''Aafsjeidsrituele''' vinge plaats op vastenaovesdinsdig rónd 12 oer, es symbool van de euvergank van de winter nao de lente of van de doad nao nuuj leve. Veurbeelde zint 't verbrenne van de ''Kwiebus'' in [[Neer]], de ''Heibessem'' in [[Altweerterheide]] en de ''Worteletruuj'' in [[Blerick]]. In [[Zittert]] en [[Gulpe]] begrave ze 't ''Maske''. In [[Herte-Ool]] en in [[Sjin op Geul]] weurt de ''Waterrat'' verdrónke. De ''Hoej-geet'' weurt aan de wind mètgegeve in [[Sjinveld]] en 't ''Fièsverke'' in [[Moesel-Weert]]. In [[Heythuysen]] doon ze de ''Weaver'' es 't lètste denske. De Symbole van Carnaval in [[Mestreech]], 't ''Mooswief'', en in [[Valkeberg]], 't ''Oud wief'', were neergehaold. In [[Ech]] sjtrieke ze de ''Vaan'' (mèt sjtriekiezer) en in [[Nederweert-Eind]] plökke ze 't ''Piepkuke'' kaal
* '''Haufvaste''': In sómmige [[dörp]]er op 't [[Belsj]] trèkke de carnavalsoptochte mèt [[haufvaste]]. Deze zóndig op de hèlf van de vastetied ies in Limburg op sómmige plaatse ouch 'ne datum veur carnavalsfestiviteite.
 
16.555

bewirkinge

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/196350"