Gerlachuskèrk: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K typo's
corr.
Tekslien 24:
==Fresco's en moersjilderinge==
In 1751, in de tied van de laatbarok en [[rococo]], besjilderde de Duutsje sjilder [[Johann Adam Schöpf]] plafon en moere mèt pastelkleurige fresco's.
 
In 1782 lièt [[Petrus Regout]] de kèrk restaurere en daobie de baroksjilderinge euversjildere in de thematiek van daen tied: somber en zjwoar.
In 1808 is 'n gedeilte van 't gewelf ingesjtort euver 'n lengde van 5 traveeë. Dit gedeilte is toen, in olieverf, euvergesjilderd door de [[Mestreech]]se sjilder Hermans. Hae beelde de tenhemelopnumming van [[Maria]] oet.
Op de moere van 't sjeep zint door Schöpf o.a. 10 taferele oet 't laeve van Gerlachus oetgebeeld. De sjilderinge höbbe väöl te lieje gehad van de Fransen tied. BieIn de1872 restauratielièt in[[Petrus 1872Regout]] woortede gewelfkèrk restaurere en moeredaobie euvergesjilderdde baroksjilderinge euversjildere door Stroucken en van Dijck in de thematiek van daen tied: somber en zjwoar. In 1897 zint ouch nog drie groate panele op dook gesjilderd door H. Bröcker oet [[Den Haag]], ter vervanging van drie besjadigde moersjilderinge.
 
Restauraties van de fresco's vonge plaats in 1965 (vaszètte van 't plaosterwerk en fresco's mèt 5000 pleetsjes mèt bolkopsjroeve, 1970 en 1978 ('t weghaole van de meiste euversjilderinge behalve die van Hermans), 1988 en 2008 ('t weghaole van de sjroeve en complete restauratie van de fresco's op 't gewelf).
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Gerlachuskèrk"