Kesjtièl Sjaloen: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
wio weg
Tekslien 18:
 
==Gesjiedenis==
Op 't ing van de 14e ièw zint d'r 2 eigenaere: ridder [[Jan van Hulsberg]], sjout van de sjpebank van [[Klumme]] en [[Geraerdt Mulaerdt]]. Get later deilt ièrsjgeneumde 't kesjtièl mèt [[Gerard van der Linden]]. Nao 1397 ies Reinier van Hulsberg, eigenaer van 't gans kesjtièl. In 1442 en 1457 ies sjpraoke van 'ne andere [[Reinier van Hulsberg]] geneump ''Sjaloen'' in de archieve in Mestreech en [[Tóngere]]. Häöm volg [[Librecht van Hulsberg]] op en nao ziene doad in 1530 kump 't good aan ziene broor [[Johan van Hulsberg]]. Ziene zoon [[Reinier van Hulsberg]] weurt de volgende kesjtièlhièr van Sjaloen. In de [[Tachtigjaorige oorlog]] brent Sjaloen aaf. De broor van Reinier, [[Gerard van Hulsbrg]], volg häöm op en hae krieg in 1605 de rechte op de hièrlikheid [[Oud-Valkeberg]]. De familie woont op [[kesjtièl De Dohm]] in [[Welte]].
volg nog {{wio}}
 
Brón o.a.: Kastelen van Limburg (2005) ISBN
Nao de doad van Gerard weurt [[Johan Reinier Hoen van Cartils]] eigenaer door vererving. Hae ies ouch nog bezietter van [[kesjtièl Cartils]] en daobie gölt 'r in 1644 de hièrlikheid [[Sjin op Geul]] van de Sjpaanse keuning. Rónd 1665 volg zien zoon [[Gerard Ernest Hoen van Cartiels]] häöm op. Deze lièt dan 'n aantal geboewe bieboewe. Hae ies gtrouwd mèt [[Anna Agnes van Renesse van Elderen]]. Zie bringk de titel van [[graaf]] in de familie. Hunne zoon Maximiliaan Hendrik haet gein kinger en naef [[Maximiliaan Hendrik Laurens Hoen van Cartils]] erf 't good. (1782). Hae ies getrouwd mèt 'n prinses [[Hohenzollern-Hechingen]]. Ze wone neet op Sjaloen. De graaf gölt de rewien van 't [[Kesjtièl van Valkeberg]], dat tot 1919 in de familie blief.
 
Zien dochter Philipine Marie Thérèse Francoise Jeanne trouwt mèt [[Ladislas M.J. Francois Antoine de Villers Masbourg d'Eclaye]]. Tot einde jaore 60 in de 20e ièw blief de familie eigenaer van Sjaloen. De familie zelf woont saer 1934 in [[Brussel]].
 
In 1968 weurt de gemeinte Valkeberg-Houtem eigenaer, meh in 1977 weurt 't wir doorverkoch aan aannummer Woudenberg. Hae restaureert 'n gedeilte mèt hölp van subsidies. In 1986 gölt de familie [[Bot]] (aannummer) 't good. Zie geit wone in 't hoofgeboew en begint o.a. mèt de exploitatie van de veurburch (hotel-appartemente). Zie zal alle geboewe in de jaore die volge restaurere.
 
 
Brón o.a.: Kastelen van Limburg (2005) ISBN 9053452699
[[Kategorie:Valkeberg]]
[[Kategorie:Kestiel]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Kesjtièl_Sjaloen"