Geulemermeule: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K typo
Pivos (Euverlèk | biedrages)
Klein correctie bie doorlinke nao Berg
Tekslien 11:
 
De meule bleef eigendóm van de familie Quaedvlieg pis [[1855]] toen ze woort verkoch aan Caroline Colpin, weduwe van Balthasar Cruts oet [[Eigenbilsen]] ([[Belsj]]). Zie verpachde ze weer aan Noël Brune, 'ne bekènde meulenaer in Meersje.
In [[1884]] woort de meule door vererving eigendóm van baron Rodoiphe de Lamberts Cortenbach dae getrouwd waor mèt de dochter Caroline Cruts-Colpin. En in [[1920]] verkoch Cortenbach de meule mèt 't hoes, [[sjuur]], [[sjtal]], erf en [[tuin]] aan de meulenaer Joseph Biermans oet Geulem. Dae bleef èvvel mèt de betaling in gebreke, zoadat de meule mèt aanhuèrighede in 't zelfde jaor nog openbaar woort verkoch. De meule woort toegeweze aan Fanny Enthoven, getrouwd mèt de industrieël Pieter Carel Zuyderhoudt, oet [[Berg (Valkeberg)|Berg]]. Door financiële probleme van 't echpaar Zuyderhoudt-Enthoven woort de meule in [[1936]] opnuuj in de openbare verkoup gebrach. Nuje eigenaer woort noe de [[gemeinte]] [[Berg en Terbliet]] die planne hou um de meuletak te dempe, umdat de meule in 't verleje 'n euversjtruiming hou veroarzaak doordat zich voel en hui tege de lossjluze van de meule hou aafgezat. Ónder drök van de [[Sjtichting 't Limburgs Landsjap]] en de [[Vereniging De Hollandse Molen]] woort de gemeinte d'r van weerhoute um häör planne ten oetveur te bringe en bleef de besjtaonde situatie gehandhaaf.
 
In 't begin van de jaore fièrtig woort de meule gerestaureerd mèt mètwèrking van de ''Welstandsafdeling van de Limburgse Streekplannendienst'' en koos ze nao langen tied wir in gebruuk waere genómme, wat veural in de oorlogsjaore veur de luuj in de umgeving 'ne weldaod is gewaes.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Geulemermeule"