Sjloensmeule: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
waal toegankelik
typo en aanv.
Tekslien 1:
{{Dialek|Gelaens}}
[[Aafbeilding:Sjaloensmolen003.JPG|thumb|250px|right Sjaloensmeule in Oud-Valkeberg]]
De '''Sjloensmeule''' is 'n [[turbinemeule|turbine]] [[watermeule]] gelaege in 't Limburgs dörke [[Oud-Valkeberg|Awt-Valkeberg]], gemeinte [[Valkeberg]], aan 'ne meuletak van de [[Geul|Gäöl]] dae zich óngeveër 800 maeter baove de meule oet de lènkeroever van de Gäöl opslplitsopsjplits. De meule, in [[mergel]] opgetrokke, beheuërde oarsjprónkelik tot de goedere van 't naevegelaege [[Kesjtièl Sjaloen|kesjteël Sjaloen]].
 
==Historie==
Tekslien 11:
In [[1924]] woort 't waterraad vervange door 'n verticaal Francisturbine, wobiej baove de turbine en de conische tandjwielaandrieving van de meule-as 'n turbinekamer geboewd woort, die zoa good meugelik in euvereinsjtömming waas mèt 't meulehoes.
De turbine en de nuuj maalinrichting woorte geleverd door de Mesjtreechse firma Koppen & Frings die in de jaore twintig en dertig landjelike bekèndheid genaot op 't gebeed van inrichtinge veur maalderieje.
't OarsjprónkelikeOarsjprónkelik óntwerp veurzaog ouch in ’n klein gelieksjtroamcentrale in de apaarte aanboew van 4x4 mater taenge de rechterziejgevel en bedoeld veur sjtroamveurzening van 't kesjteël.
 
==Later gebruuk==
In [[1933]] kaome 't kesjteël en de meule in 't bezit van Charles de Villers Masbourg, getrouwd mèt Marie Therese de Meëus. Hae euverleej in [[1940]], wonao zien echgenote en tweë döchter 't good Chaloen erfde. In [[1969]] verkochte zie 't aan de gemeinte Valkeberg die 't kesjteël weer doorverkoch mèt oetzunjering van de watermeule en de dao ómhaer ligkende grónje.
De lètste meulenaers ware Victor Willems, dae in [[1954]] de pach opzeij en daonao de Gebr. Spierts oet [[Mamelis]] die de meule gebruukde veur 't male van bakgood en graanvoor. Op 't eindj van de jaore vieftig woort de meule sjtilgelag.
In [[1971]] verhuurde de gemeinte de meule mèt de grónje aan 't Instituut voor Natuurbeschermingseducatie ([[IVN]]) aafdeiling Valkeberg. 'n Groep vriewilligers knapde de meule van bènne heëlemaol op, aevel zónger dat de maalfunctie woort hersjtèld. Teves woort d'r bie de meule 'ne heemtuinheem[[tuin]], noe kesjtièltuin, aangelag dae allewieallewiel nog ummer aopegesjtèld is veur bezeukersbezeukersj. De meule is toegankelik via 't bezeuk aan de kestièltuinkesjtièltuin.
 
De meule is in principe maalvaerdig, mèr d'r wirt vriewaal neet meë gemale.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Sjloensmeule"