Roaj Baek: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
plante- en derename mótte mit 'n klein letter wie ouch in 't Nederlands, vgl: hóndj, eik, aomezeik, paerdebloom, oetz. is volges mich waal Letiense benaminge
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
aanv + ext leenk
Tekslien 1:
{{Dialek|Gelaens}}
De '''Roaj Baek''' (Nederlands: ''Roode Beek'', Duutsj ''Rodebach'') is 'ne waterluip in [[Nederlands Limburg]] en [[Duutsjland]]. De baek haat twieë baoveleupe; èng óp 't Duutsj (Teverener Hèj) en de aander óp 't Hollendsj. D'r lètste óntsjprunk in 't natuurgebeed[[hoeëgveen]]gebeed [[Brunssemmerheij]], ten zuudoaste van [[Broensem|Brunssem]] en sjtreuëmp in noordwestelike richting via de plaatsje Brunssem, [[Sjilvend|Sjènveld]], [[Süsterseel]], [[Tüddern]], [[Zitterd]], [[De Nuujsjtadt]] en [[Zöstere]], wonao ze in Midde-Limburg bie [[Detere]] in de [[Gelaenbaek]] oetmóndj. De Roaj BaekBaeke kaome biejeen in [[Mindergengelt]] en haet 'n aantal klein ziebaeke, wo-ónger de euverkloesde baek die vreuger door 't centrum van Brunssem sjtreuëmde, de [[Merkelbaeker baek]] (Merkelbaek) de [[Ruuscherbaek]] en de Duutsje [[Rodebach]]. Te noorde van Sjènveld vörmt de baek de [[Rieksgrens van Nederland|rieksgrens]] tösje [[Nederland]] en [[Duutsjlandj]]. 't Gebeed van de Roaj Baek vörmt, naeve dat van de [[Geul|Gäöl]] en de Gelaenbaek, ein van de drie belangriekste baekdale van [[Nederlands Limburg|Zuud-Limburg]].
 
De Roaj Baek woort in de twintigste eëuw gekanaliseerd en sjtreuëmde van toen af aan in 'n betónne, kunsmatige bèdding. Saer ènnige jaore wirt d'r gewirk aan de renaturalisering van 't baekverloup. In de toekoms mót de Roaj Baek weer es vanawds gaon [[Meander (waterluip)|meandere]].
 
In 't brónnegebeed van de Roaj Baek kump 'n aantal relatief zeldzaam plantesaorte veur, zoa-es de [[zónnedauw]], [[klukskesgentiaan]], [[watergentiaan]], [[beenbreek]], [[klèng veenbes]], [[veenbosj]] en [[lavendelheij]].
 
==Watermeules==
Tekslien 13:
==Brón==
* [[:nl:Roode Beek|Wikipedia NL, Roode Beek]]
* [http://www.zl.nl/nl/html/module/infocd/Documenten/Mjr%203%20-%2004%20-%20030%20-%20Rode%20Beek%20(Brunssum).pdf Roaj Baek hat twieë baoveleupe]
 
[[Categorie:Revere]]
 
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Roaj_Baek"