Gotiek: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
K →‎Kènmerke: aanv. en links
Tekslien 9:
 
==Kènmerke==
In de arsjitektuurarchitectuur van de gotiek sjtreefde me nao verticaliteit en leechheid. Me óntwiekkelde hieveur 'n eige systeem van boewelemente. De [[sjpietsbaog]] en 't [[kruusribgewelf]], die al ièrder bekènd waore, woorte in de gotiek wiejer óntwiekkeld.
 
Kèrkgeboewe woorte hoag en rank en krege groate vènstere, in tegesjtèlling tot de diekke moere mèt klein vènstere in de romaanse sjtiel. Um diet te bereike woorte kèrkgeboewe opgezat es 'n skelet van [[pileer|pilere]], veural de typische [[lochbaogzuul (boewkunde)|bundelpilere]]e en, [[sjteunbaerlochbaog]]e en sjteunbaere um de drök van 't daak en de [[gewelf|gewelve]] op te vange. De tösjeliegkende ruumde koes me völle mèt vènstere. 't Sjtreve nao verticaliteit kaom ouch tot uting in 'ne veurkeur veur hoag geperforeerde [[tore]]s.
 
In de decoratie van gotische kèrke woort gebruuk gemaak van [[pinakel]]s, [[wimberg]]e, [[kruusbloom|kruusblome]] en [[maaswerk]]. Umdat 't moeroppervlak kleiner woort en de vènstere groater kaome d'r minder [[moersjildering]]e en woort 't [[gebrandsjilderd glaas]] belangrieker. Aan de boetekant woorte de kèrke verseerd mèt beeldhouwwerk, dat ummer oetveuriger woort en loskaom van de arsjitektuur. De beelde woorte ouch realistischer.
 
In de waereldlike boewkuns zuut me veural de decoratief elemente van de gotiek truuk. Veurbeelde van nog besjtaonde waereldlike gotische architectuur zint o.m. 't gemeintehoes van [[Leuve]] en 'n kloaster[[sjuurtiendsjuur]] in [[Terdoest]] in de gemeinte [[Brögge]].
 
==Óntwiekkeling==
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Gotiek"