Kesjteël Neubourg: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pivos (Euverlèk | biedrages)
Nuuj: Kesjteël Neubourg
 
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
leenke + aanv
Tekslien 5:
 
==Besjrieving van 't kesjteël==
Bie 'n [[wad|doorwaadbare plaatsj]] in de [[Gäöl (beek)|Gäöl]] aan de waeg van [[Mesjtreech]] nao [[Aoke]] woort in de vreug [[Middeleëuwe]] 'n [[motte]] geboewd. Dees motte waas de veurganger van 't kesjteël Neubourg dat nao [[1288]] woort geboewd. 't Hujige kesjteël is in aanlègk veërtieënde-eëuws, mèr is in de hujige vorm groatedeils zevetieënde- en achtieënde-eëuws. De taore sjtamt oet [[1640]], mèr woort geboewd mèt gebruukmaking van middeleëuws moerwerk. De tweë zievleugele en de achtervleugel zint achttieënde-eëuws. Bie de lètste verboewing door [[Oscar d'Ansembourg]] in [[1850]] óntsjtónd de frontvleugel, en woort de zoa óntsjtaone bènneplaatsj euerdek mèt 'n glaze kap wo-ónger 'ne groate aetzaal woort geboewd.
 
==Gesjiedenis en beweuners==
In [[1301]] verkoch 't [[kapittel]] van [[Aoke]] zien bezittinge groatedeils aan Arnold van Julémont, heër van Wittem en Nieuwenborgh. Tiedes de sjtried óm de erfopvolging in Limburg tösje Gelre en Brabant koos de femilie Van Julémont veur Gelre, met oetzunjering van Arnold, dae koos veur de [[hertog van Brabant]]. Dae kaom es euverwinnaar oet de bös en sjónk oet dankbaarheid de [[heërlikheid]] [[Epen]] aan Arnold. Daene ziene zoon Gerard verkoch in [[1344]] de heërlikheid en [[kesjteël Wittem]] en vestigde zich op Neubourg. Ziene naef Arnold van Sippenaken[[Sippenake]] erfde 't kesjteël. In [[1355]] woort 't kesjteël verkoch aan Tilman van Ophem.
Dae woort opgevolg door ziene naef Jan van Eppenart, en in [[1398]] kaom 't in hènj van ziene sjoanzoon Jan van Eynatten, van wae de femilie 't hoes drie eëuwe in bezit zou hauwe. In [[1619]] woort jónker Adolf van Eynatten eigenaer, en dae lag de basis veur t hujige hoes. Of hae de vleugele boewde is neet zeker, mèr hae boewde in jeder geval de taores, de [[veurbörch]] mèt hooktaores en de kesjteëlhaof.
 
In [[1716]] woort Neubourg verkoch aan de Aokese[[Aoke]]se lakehanjelaer[[lake]]hanjelaer [[Jan Adam van Clermont]] en daene zien weduwe verkoch 't in [[1732]] aan Ferdinand Adolf, graaf van Plettenburg en Wittem. Dae leet 't hoes in [[1734]] grónjig verboewe. In [[1769]] woort 't hoes waeges geldjgebrek verkoch aan [[Leonard Bernard]], baron de Hayme de Houffalize, börgemeister van [[Luuk]]. Dae leet weer ein en anger verboewe. Via vererving kaom 't kesjteël in de loup van de neugetieënde eëuw in hènj van de femilie De [[Marchant d'Ansembourg]].
Ónger de [[Tweëde Waereldaorlog]] woort 't hoes gebruuk es internaat door de paters [[JezuïetenJezuïet]]e, terwiel de eigenaere in de biegeboewe woonde. Taenge 't eindj van de aorlog woort 't gebruuk es hoofketeer van 't Amerikaanse leger. In 1952 woort 't in gebruuk genómme es hotel-resterant. Allewiel sjteit 't complex eigendóm van Dassen dae ooch de [[Abdij va Sinnich]] bezit. 't Geboew steit groatedeils laeg. Sins 2004 vènje d'r aevel resteratiewirkzaamheje plaatsj.
 
==Bron==
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Kesjteël_Neubourg"