Sjuuëlder: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K plaatselik dialek aangehoute veur eigenname
K correcties
Tekslien 1:
{{dialek|Valkebergs}}
'''Sjuuëlder''' (Nederlands: Scheulder) ies ’n gehuch in de gemeinte [[Mergraote]] op ’t plateau in [[Nederlands Limburg|Zuud-Limburg]]. De naam haet get mèt sjoele (schuilen) te make. In vreuger jaore loog hie aan de heerbaan ’n gashoes tegeneuver de kèrk woa me koes sjoele.
De waeg waor in vreugvreuger tieje ‘ne verbingingswaeg en pelgrimsroute tösje [[Mestreech]] en [[Aoke]]. Onder ander de [[heilige]] [[Lambertus]], [[Wilibrordus]] en [[Gerlachus]] en ouch [[Karel de Groate]] maakde dao gebruuk van. De ander gashoezer aan deze waeg liegke op ‘t [[Gastes]] en in [[Gulpe]]. <br>
De ongevaer 150 [[haof|häöf]] en hoezer liegke in lintbeboewing aan weerszie van de waeg tösje [[Iezere]] naoen [[Ingber]]. De meiste boerderieje (sómmige oet de 19e ièw) zint geboewd van Suubber [[mergel]] en ’n aantal valle ónder ’t Limburgse, gesjlote carrétype.
<br>
Aan de noordkant van 't dörpke bevingk ziech ’t natuurgebeed en reservaat ''[[de Gièlender|Gieëlender]]'' (Gerendal) en aan de zuudkant liekliegke de ''Sjuuëlderhuuëgde'' (Scheulderhoogte) en de ''Lammerdel''.
==Parochie heilige Barbara==
In 1869 weurt Sjuèlder, dat dan toe bie de parochie [[Wielder]] huèrde ’n eige parochie. De lètste 60 jaor waor Sjuèlder al ein eige rectoraat. De einbeukige, mergele [[Barbara]]kerk haet ‘ne [[neo-gotiek|neo-gotische tore]] oet [[1904]]. ’n Houte, gepolychromeerd Barbarabeeld, gemaak door de Mestreechse beelhouwer [[Jan van Steffeswert]] ([[1525]]) kump oarsjprónkelik oet de Barbarakapel, ‘n annexgeboew van ’t veurmalig gashoes. In de kèrk bevingk ziech ’n neo-gotisch orgel.
<br>
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Sjuuëlder"