Kesjtièl Neerkan: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
K fuitsje verbeterd
Tekslien 1:
{{dialek|Valkebergs}}
[[Aafbeilding:Neercannekesjtièlwkped05.JPG|thumb|right|Château Neercanne in 2005]]
'''Kesjtièl Neercanne''' ies 'n landhoes in [[mergel]] geboewd, op 'n terras van de [[Jezuïteberg]] en de Canner-hellingbösj bie [[Mestreech]]. De boewsjtein kump oet de achterliegkende ''berg''. 't Kiek oet op 't dal en de krunkelende rivier de [[Jeker]] en de achterliegkende berg: d'n ''Observant'' en de ''Sint Pietersberg''. 't Plaetske [[Kanne]] en de buurtsjap [[Neercanne|Neerkanne]] liegke vlak bie, op 't [[Belsj]]. De grens löp tamelik geforceerd langs 't good van 't kesjtièl. In 1843 haet baron van Trier (Oranje-gezind) namelik d'r veur gezörg dat zien landgood op [[Nederland]]s gróndgebeed kaom te liegke. <br>
In de [[14e ièw]] ies sjpraoke van 'n ''kesjtièl Agimont'' in de hièrlikheid [[Neercanne|Neerkanne]]. In de dao-opvolgende ièwe zint de families Chabot, De Villers, Pité, Van der Straeten en Melchior van Pallant eigenaer. Deze van Pallant lièt 't kesjtièl renovere in 1607. Hae boewt ouch d'n aanliegkende haof ''L'Auberge''. In 1643 weurt 't goodlandgood verkoch aan de [[Luuk]]se burgemeister Philippe de Wansoulle. De familie verköp 't in 1697 aan de de commandant van de vesting Mestreech: Baron Daniël Van Dopff. Hae zal 't landhoes 't aanzeen van tegewoordig geve. De facade besjteit oet 'ne mieddegevel, bekroand mèt 'n gebeeldhouwd fronton, en twiè zievleugele. Daoveur bevinge ziech tuine op terrasse.
In 1761 weurt Marie Agnes barones de Cler eigenaresse en vervolges weurt in 1791 baron Ignace de Thier erfgenaam.
In de dao op volgende ièw wone de erve Poswick es lètste familie in Neercanne. In 1947 geit 't landgood euver in heng van sjtiechting 't [[Limburgs Landschap]]. Nao ein restauratie in 1955 ies d'r ein hotel- restaurant in gevestig. In de jaore daonao weure ouch de terrastuine gerestaureerd.
 
 
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Kesjtièl_Neerkan"