Europees Verdraag väor de Rechte van de Miens: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
Tekslien 25:
In [[Nederland]] is de betaekenis van het EVRM groot. Rechters toetse heel dök hanjelinge van de äoverheid aan het EVRM. Det hingtj same mit twee factore.<br>
1) internationaal rech - wie het EVRM - geldtj binnen de Nederlandse rechsorde;<br>
2) toetsing van de [[wèt]] aan de [[grondjwèt]] is in Nederland verbaoje (art. 120 Grondjwèt). 'n Nederlandse wèt die op gesjpanne voot sjteit mit ei grondjrech, wört door de Nederlandse rechter dus al vlot aan het EVRM, en neet aan os eige Grondjwèt getoetst. Toet op grote heugte kin gezagdj waere det de toetsing van de wèt aan 't EVRM in Nederland de letse decennia 'n betaekenis haet gekrege die vergeliekbaar is mit die van de toetsing van de wèt aan de eige, nationaal constitutie door 't 'US Supreme Court' in de VS of 't 'Bundesverfassungsgericht' in Duutjslandj.
 
===Betekenis vör Belzje rechsorde===
Op 't [[Belsj]] is d'r 'Raod van Sjtaote' 't insjtituut oeë me de Belzje, Vlamsje en Welsje wètte [[rech|juridisch]] kan laote toetse. In 2008 deeg dizze Raod de oetsjpraak dat de [[Róndsjtuurbreef|Roondsjtuurbreve]] rechsgeldig zeunt mèt de motivering dat [[Vlaandere]] neet wilt dat de [[de facto]] twieëtalige faciliteitegemèngdes wie [[Voere]] [[de jure]] twieëtalige gemengdes werre. D'r Raod van Sjtaote besjteet oet polletiek beneumde rechters. Ömdat örsj alle rechsmiddele in 't ège laand naogegange mòtte werre vördat me 'n wèt kan laote toetse bie de EVRM, is juridisch verwaer va burgers taege de Roondsjtuurbreve politiek geblokkeerd.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Europees_Verdraag_väor_de_Rechte_van_de_Miens"