Vakwerkhoes versjèl tösje versies

308 bytes eweggehaold ,  13 jaar geleden
Nutteloze informatie over gebr. Laugs weggehaald - vergeten . geplaatst
K (+sjabloon:sjterartikel)
(Nutteloze informatie over gebr. Laugs weggehaald - vergeten . geplaatst)
 
==Historie==
't Boewe van 'n verblief van hout en leim geit truuk tot de tied van de [[bandkeramieker]]sj, die ziech in 5000 v. C. in Zuud-Limburg vestigde. In [[Stein|Sjtein]] en [[Aelse|Elsloo]] zint reste gevónge. Zoan ónderkómme haet weng van natuurvlechwerk mèt leimvölling. Dao weurt dan gein gebruuk gemaak van 'n houte gerièmsj.
 
Dat gebeurt pas in de tied, dat boere ziech veur langere tied op ein plaats goon vestige, umdat ze de meugelikheid höbbe um te pachte en umdat 'r hout in de umgeving bejiekbaar ies. 'n Hoes boewe, dat 't langer zal oethoute haet dan zin. Zoa óntsjtónge de nederzèttinge mèt in de naam 't suffix raat, rade en rot, rode, die wieze nao 'n gerooide plek in 'ne bösj. 't Hout van de ontginning woort metein gebruuk veur de weuning. Vanaaf de 14e ièw waor dat 't geval.
 
Tot in de 16e ièw waor vakwerkboew gans gewoon in bv [[Zitterd]] en [[Mestreech]]. Nao 'ne flinke brand, woabie 40 hoezer in vlamme opginge, moch d'r gein hout en leim miè gebruuk were veur de boew en gein sjtruè daker miè were toegepas. In [[Valkeberg]] en [[Meersje]] waor zoane brand de rae um in de 18e ièw reigelsj op te sjtèlle veur 't gebruuk van boewmateriale, de situering van 't [[bakhoes]] en 't soort daakbedèkking.
 
In [[Rimmesjtók|Reijmersjtok]] höbbe de gebreursj Laugs ziech toegelag op 't boewe in vakwerk. In de jaore 90 van de 20e ièw ies begoes met 't optrèkke van 'n vieftal neo-romantische vakwerkpande mèt toepassing van inheemse boewmateriale: maaskeie, breuksjtein, veldbrandsjtein, ouw deure en ouw panne.
 
==De boew==
Anonieme gebroeker
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/132984"