Getieje (astronomie): Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 15:
**Sjpringtiej vèlt ömmer nao 13 2/3 daag.
**Doeëdtiej vèlt 7 daag nao sjpringtiej.
EnkeldaagseEenkeldaagse getieejdegetiejde kaome vör in de Java Zieë, de Zuid-Chinese Zieë, 't noordwestelek deel van de Golf van Thailand, 't noordelek deel van de Golf van Mexico en de Zieë van Ochotsk.
 
<!--==Eb en vloed==
Op vrijwelbekaans elkeèder plekplaatsj vanin de [[oceaan]] treedtkeumt perèdere dagdaag tweemaaltwieë kieër vloed op en ookooch tweemaaltwieë kieër eb väör. DeD'r tijdtied tussentössje tweede momententwieë metmomaente demèt d'r hoogstehoeëgste waterstandwatersjtaand bedraagtis gemiddeld 12 uuroor en 25 minutenminute. DeD'r tijdsduurtiedsdoor van 12 uuroor wordtwert veroorzaakt doordör de draaiingdriejing van de aardeaeërd omöm zijnziene [[aardasaeërd|as]], ded'r tijdtied van 25 minutenminute komtkeumt doordör de [[baan (hemellichaam)|baan]] van ded'r [[maanmond (aeërd)|mond]] ten opzichte van de draaiendedriejende aardeaeërd.
 
AlsEs het't gisterengister vloed waswaor omöm 7 uuroor, zal diedat vandaaghuuj omöm 7.50 uuroor zieë, dus ongeveer '''50 minuten'''minute (= 2 xmaol 25 minminute) later. plaatsvinden; er zijn't danHaat namelijkda al 2 eb- en vloed-cyclussenvloedcycli opgetredengehad.
 
<!--De waterhoogte, die tijdens eb en vloed optreedt ten opzichte van het gemiddelde [[zeeniveau]], varieert. Rond nieuwe en [[volle maan]] worden de getijdenbewegingen versterkt omdat de maan en de [[zon]] op één lijn staan. Dit verschijnsel wordt [[springtij|springvloed]] genoemd. Als de [[schijngestalte]] van de maan in het eerste kwartier of het laatste kwartier is treden juist de minste getijdenbewegingen op. Dit wordt [[doodtij]] genoemd.
 
De [[Middellandse Zee]] heeft bijna geen eb- en vloedgetijde. Dat bedraagt maar ong. 15 centimeters. Dit komt door de "vernauwing" van de [[Straat van Gibraltar]] en [[Tanger]]. Eer de vloed opkomt in de [[Atlantische Oceaan]] en de uitgestrekte bekkens van de [[Zwarte Zee]] en [[Middellandse Zee]] worden opgevuld met het opkomende water, wordt het weer weggetrokken door het eb-getijde. Daarom is er zo weinig eb en vloed in de Zwarte- en Middellandse Zee.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Getieje_(astronomie)"