Raymond Clement: Versjèl tösje versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mergelsberg (Euverlèk | biedrages)
Geen bewerkingssamenvatting
Tekslien 3:
 
Hae sjpeelde same mèt [[Math Leise]] in ''Cabaret Geradbraakt''. Wiejer maakde hae inkel producties bie 't Heëlesj sjtreektheater. Ouch ies hae [[regisseur]] bie versjillende toneelvereiniginge in de regio. In 2002 versjeen van häöm de verhaolebundel ''De zónderlinge zieëve''. Veur 't [[Limburgs Dagblad]] sjrief hae [[column]]s.
Inmiddels wirkt Raymond aan zie derde soloprogramma "Onbehouwe Vaart". Noa "Zag ich dat hel-op (2005/2006) en Blauw Neut (2007/2008) zal dat programma op 20 oktober 2008 in de Sjouwburg va Heële in première goan. Ooch versjillende toneelsjtukke versjiëne van zing hand. Onger angere "Doa kinste gif op numme, Repetere en In de geis van 't Patronaat" Momenteel weerd gewirkt aan "Ing Pan aaf" ing co-productie mit Rob Clement en "Fer's Sjrikkelikke Fieësdaag" dat aanút eind van 2008 zal weare aafgerond.
Doaneave mak Raymond drieweakeliks columns voor L1 radio in ut programma "De Stemming"
 
==Bibliografie==
Regel 11 ⟶ 13:
 
{{sjtumpke}}
Raymond werd op 12 juli 1974 in Heerlen geboren. Al op zeer jonge leeftijd kwam hij door de activiteiten van zijn vader Jef in aanraking met theater. Jef Clement, die als bestuurder, acteur en auteur actief was binnen het Heerlens Streektheater vulde deze paplepel dan ook met het benodigde.
 
Tijdens de jaarlijkse uitvoeringen van de schoolrevue's van het Eijkhagencollege, waar hij zijn middelbare schooltijd verbleef, pakte de smaak van de paplepel definitief. In deze periode zette hij zijn eerste eenakter op schrift, zocht samen met compaan Jorg Dautzenberg enthousiaste medeleerlingen en de eersteling was geboren. Onder de productienaam D2C maakten Dautzenberg en Clement verder een avondvullende revue met de titel : De luu, wie ver woare, sint en wie ver weare!" Een cabaretske en muzikale reis van prehistorie tot in de toekomst, onder grote belangstelling uitgevoerd in de Brandpootzalen te Landgraaf.
 
Inmiddels speelde Clement ook mee in het Streektheater. Na een aantal producties met veel plezier als acteur te hebben meegewerkt, bestond de mogelijk naast Fred Ruyten, de regie-assistentie waar te nemen en een nieuwe theaterinvulling was geboren.
 
Naast een aantal assistenties nam Clement de sprong en regisseerde een aantal producties bij theatergroep Gans Geweun te Landgraaf. Een veelheid aan producties zouden volgen. Zo regisseerde hij onder meer bij Toneelvereniging Kuvri te Heerlen, TOG Bocholtz, KDO Mechelen en Toneelgroep Melick.
 
Al regisserend ontdekte Clement de discrepantie tussen het aanbod van kluchten en blijspelen, aangeboden door landelijke uitgevers en de specifieke vraag van de regio. Dit inspireerde hem tot het bewerken van een aantal kluchten om uiteindelijk ook geheel eigen werk te produceren, waaronder, o.a. : "Doa kinste gif op numme" en de kluchtige eenakter "Repetere. Ook kwamen aantal avondvullende stukken kwam in co productie tot stand. Altijd trachtend de charme van het volkstoneel te laten bestaan, echter het geheel te verpakken in een modern jasje. Zowel stilistisch als technisch, verschilden daarmee te uitvoeringen van het traditionele.
 
Naast de diverse toneelactiviteiten vormde Clement jaren lang samen met Math Leise het span : Cabaret Geradbraakt. Clement maakte in totaliteit zeven programma's die hij samen met Math speelde in de regio Zuid Nederland.
 
Cabaret Geradbraakt stond voor Limburgs Cabaret. Hedendaagse maatschappij kritiek, in het geheel verpakt in een meestal mytisch verhaal om na menig hilarisch zijsprongetje terug te komen bij een boodschap.
 
 
[[Categorie:Limburgstaolege sjrievers|Clement]]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Raymond_Clement"