Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Remunjs. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


De gotische Martinskirk van Čerín.

Čerín (IPA: /'tʃɛri:n/; Hongaars: Cserény; Duutsj: Fanischhain) is e dörp en 'n gemeinte in 't Sjlowaaks distrik Banská Bystrica. 't Plaetske ligk zon 14 km van de houfplaats Banská Bystrica aaf en 15 km van de sjtad Zvolen.

't Dörpke Čerín ligk op 'n heugde van 405 m. De oppervlaakde van de gemeinte is 11,53 km². De gemeinte Čerín haet 437 inweuners (31 december 2004) en 'n bevolkingsdichheid van 38 luuj/km². Volges de volkstèlling van 2011 wore bao alle inweuners van de gemeinte Sjlowake. De poscode van de gemeinte is 974 01.

Čerín ligk in e bergechtig gebied in 't daal van de Zolná-baek.

Bezeenswaerdigheje bewirk

De kathelieke Martinskirk, dees is in gotische boewsjtiel en sjtamp oet de eerste helf van de veerteenden eew. In de viefteende, zeventeenden en achteenden eew is de kirk verboewd gewaore. Bezeenswaerdig zeen de gotische moersjiljeringe en ouch 't vreugrenaissance houtdèk oet de late zèsteenden eew. Binne de in de late zèsteenden eew geboewde waermoer bevindj zich ouch nag 'nen houtere klokketore.

Gesjiechte bewirk

Čerín waerde veur 't eers vermeldj in 1300 (es Cheren). 't Dörp beheurde doe tot 'ne zekere Paul, de broor van Demeter, de graof van Zvolen. Later beheurde 't dörp tot de sjtad Zvolen en tot 't kesjteel van Vígľaš.

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Čerín&oldid=421280"